Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Niets te verliezen

door Redactie



Een peiling van het instituut Ipec (voorheen Ibope) wees vorige week uit dat 44% van de ondervraagden ervoor vreest dat Brazilië het risico loopt om een communistisch land te worden. 41% van de bevolking beschouwt de regering Lula dan weer als uitstekend of goed. Opvallend in dat onderzoek was wel de vaststelling dat een meerderheid ermee akkoord gaat dat een derde keuze goed zou zijn om de polarisatie af te zwakken. Die keuze was er vorig jaar in oktober, maar Brazilië was ten zodanig opgesplitst dat kandidaten als Simone Tebet, toch erg geloofwaardig, nauwelijks een kans maakten. Het was Lula of Bolsonaro, noch meer noch minder.

Lula haalde het op het nippertje, begon te regeren op 1 januari, maar de polarisatie is er nog steeds, meer, ze wordt aangewakkerd door de schijnbare inertie van de regering, maar ook door het radicale imago dat de president uitstraalt, en het getreuzel rondom een klaar en duidelijk economisch doelwit. De geplande reis naar China moest uitgesteld worden omwille van gezondheidsredenen, een belangrijke reis maar ook een motief om een beslissing omtrent het nieuwe fiscale anker uit te stellen. Die beslissing moet nu snel voorgelegd worden aan het parlement opdat het land tot rust komt. Echter, die rust wordt inmiddels weer verstoord door ophefmakende nieuwsberichten over senator Sérgio Moro, de voormalige rechter die Lula liet opsluiten. Waarover het gaat:

Advocaat Rodrigo Tacla Duran, een van de doelwitten van het Lava Jato onderzoek, getuigde gisteren voor het Federale Hof. In die getuigenis deed hij aangifte van afpersing door de operatie en betrok hij procureur Deltan Dallagnol (nu afgevaardigde van de partij Podemos) en senator Sergio Moro (União Brasil) bij de beschuldigingen. Duran leeft nu in Europa en getuigde via een videoconferentie.

De advocaat was een van de offshore-operators, destijds aangesteld door de speciale afdeling bij het bedrijf Odebrecht waar smeergelden werden behandeld (van 2011 tot 2016). Hij kreeg op die manier R$ 36 miljoen om wit te wassen van onderzochte aannemers zoals UTC, Mendes Júnior en EIT.

Naast Dallagnol en Moro citeerde Duran ook zijn collega Carlos Zucolotto en kiesman Fabio Aguayo. De getuigenis werd stopgezet om een "toekomstige annulatie te voorkomen", omdat er parlementariërs bij betrokken werden. De rechter besloot dus dat de zaak moest doorgegeven worden aan het hooggerechtshof STF, omdat afgevaardigden enkel door dat hof kunnen beoordeeld worden. Tacla Duran werd meteen ook opgenomen in een programma van bescherming voor getuigen.

In de getuigenis beweerde Duran dat hij uitgeperst werd, en citeerde de namen Dallagnol en Moro. Hij staafde een en ander met foto's en audio-opnames, en zei dat hij US$ 613.000 dollar betaalde aan advocaten die gelinkt worden aan volksvertegenwoordigster Rosângela Moro, echtgenote van de ex-rechter (boven samen op de foto), in ruil voor een gunstige behandeling in het Lava Jato proces.

Het verhaal komt bovenop de plannen van de misdaadorganisatie PCC om autoriteiten te ontvoeren en om te brengen waaronder Sérgio Moro, ontdekt en verhinderd door de federale politie. Volgens Lula ging het om "opgezet spel" van Moro die vervolgens flink protesteerde tegen de uitspraak van de president. Dat verhaal werd gretig gebruikt door beide politieke polen en wakkerde de tegenstellingen weer aan. Hetzelfde gebeurt na de getuigenis van Tacla Duran die weer olie op het vuur gooide, aan beide kanten.

Het is in deze context dat Jair Bolsonaro morgen terugkeert naar Brasília. De ex-president liet weten dat hij enkel zo snel mogelijk naar huis wil en dat er geen enkel politiek evenement voorzien is. Journaliste Eliane Catanhêde (Estadão) waarschuwt er echter voor: de groep spijtoptanten die op Lula stemden groeit aan en dat is niet goed voor de huidige regering die "veel herrie maakt om niets", en "erg stil is waar ze luidruchtig moet zijn". Een vergelijk maken tussen Lula en Bolsonaro is zinloos, maar deze laatste heeft niets te verliezen en kan - ondanks de juwelenkwestie - nog altijd rekenen op het bolsonarisme dat nog stevig verankerd is in de Braziliaanse maatschappij.

Metrópoles - Folha de São Paulo - Estadão

Foto: Instagram

Source: https://www.link2brazil.com/post/niets-te-verliezen