Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil O Globo bezuinigt

door Redactie



Het gaat blijkbaar niet zo best met de Braziliaanse mediagigant O Globo. Berichten in kranten en tijdschriften kondigden eerder al aan dat er diverse ontslagen zouden volgen, en die werden vandaag en gisteren werkelijkheid.

Een communicatiemiddel kan niet afhankelijk zijn van deze of gene professional. Het moet werken en de kwaliteitsstandaard behouden, zelfs bij ingrijpende veranderingen in het team.

In theorie is dat ok, maar in de praktijk niet helemaal. Telejournalistiek lijdt onder het verlies van namen die een verschil maken, vooral als het om doorwinterde verslaggevers gaat met goede bronnen, een eigen vertelstijl en een goede verbinding met het publiek.

Om deze reden roept het ontslag van meer Globo-veteranen vragen op over de beroemde kwaliteitsstandaard van journalistiek van de omroep. Zal de opgave van zoveel talent de essentie van de reportages aantasten? Moeilijk te beantwoorden.

Het ontslag van Eduardo Tchao (specialist in politienieuws), Mônica Sanches (van 'Jornal Nacional' en 'Fantástico') en Marcelo Canellas (een referentie in gehumaniseerde journalistiek) wekt de indruk van een verarming van het imago van de leidende zender in termen van publiek.

Het probleem van O Globo is dat deze professionals met 20, 30 of 40 dienstjaren te 'duur' werden voor hogere salarissen. Het televisienetwerk dat in 2022 vijftien miljard BRL verdiende, offert zijn 'medaillons' op om te sparen om het verlies van 210 miljoen BRL, dat de afgelopen twee jaar op de balans is geregistreerd, ongedaan te maken.

Het netwerk stuurt het volgende argument naar de associatie van professionele journalisten in Rio de Janeiro: "Het gaat niet om massa-ontslagen. Ze treffen enkel de hoogste salarissen die, volgens O Globo, niet meer verenigbaar zijn met de huidige markt".

Als particuliere organisatie heeft het bedrijf van de familie Marinho het recht om iedereen te ontslaan die het wil, met inachtneming van de arbeidsnormen. Het valt nog te bezien of deze radicale economie, gebaseerd op het weggooien van verslaggevers die zo geassocieerd worden met hun journalistiek, niet zal leiden tot verkeerde karakterisering en kwaliteitsverlies.

Uiteraard zorgt een en ander voor een gespannen sfeer in de redacties. De vrees om toegevoegd te worden aan de ontslaglijst is allesbehalve stimulerend voor zij die nog werken. In het totaal verloren tot nog toe 31 journalisten hun baan. Mogelijk volgen er nog meer.

In een nota, uitgegeven door O Globo, staat dit te lezen:

"Net als de andere referentiebedrijven op de markt, zet Globo zich permanent in voor het zoeken naar efficiëntie en evolutie. De resultaten weerspiegelen de goede prestaties van haar activiteiten als geheel en een constante beoordeling van het economische en zakelijke scenario van het land. Als onderdeel van het transformatieproces dat het de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en in lijn met zijn strategie, handhaaft het bedrijf kostendiscipline en investeert het in belangrijke groei-initiatieven".

Terra - Metrópoles

Illustratie: O Globo

Source: https://www.link2brazil.com/post/o-globo-bezuinigt