Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Op de woorden letten

door Redactie



De crisis met Google en Telegram intensiveert de botsing tussen de Braziliaanse overheid en de big techs. De recente acties van deze laatsten, die hun eigen platform gebruikten om de druk op te voeren tegen het wetsvoorstel Fake News, zorgden voor reacties van de uitvoerende-, wetgevende- en gerechtelijke macht.

In het Congres gebruiken regeringsgezinde parlementariërs het tegenoffensief van het hooggerechtshof STF om druk uit te oefenen om de tekst van het wetsvoorstel te aanvaarden. De regering aarzelde echter niet en ondernam gerechtelijke stappen.

José Guimarães, leider van de regering in de Kamer, zegt het volgende over het wetsvoorstel: "De materie, of men het er mee eens is of niet, is noodzakelijk voor de democratie. De tussenkomst van het STF hindert niet, wat wel hindert is dat er niet gestemd wordt. Het argument dat politiek niet gerechtelijk moet bepaald worden, is juist, maar als niemand stemt, dan grijpt het hooggerechtshof in. Op een of andere manier moet er gestemd worden".

Andere regeringsgezinde afgevaardigden zeggen in de wandelgangen dat de actie van minister Alexandre de Moraes correct is, maar dat er moet gewacht worden op de stemming van het wetsvoorstel vooraleer het Congres een antwoord geeft op het offensief van de big techs: "Het is beter dat we de ingreep van het STF goedkeuren. Hun remedie is bitterder". Dat is de lijn die gevolgd wordt door de federale regering, meer bepaald door het ministerie van Justitie, o.l.v. Flávio Dino. De uitvoerende macht verdedigt de regulering van de grote technische bedrijven, hetzij door een decreet, hetzij door een gerechtelijk oordeel.

Vorige dinsdag stuurde de app Telegram een bericht naar zijn gebruikers, tegen het wetsvoorstel Fake News. Het platform omschreef de tekst als "gevaarlijk" en als een aanval op de democratie in Brazilië. Minister Alexandre de Moraes beval niet alleen de verwijdering van het bericht, maar verplichtte Telegram ook om een nieuwe tekst te publiceren. Moraes omschreef het eerste bericht van Telegram als "ongeoorloofde en beledigende informatie tegen de democratie".

Volgens Wadih Damous, nationale secretaris van Senacom (Secretaria Nacional do Consumidor) "is het een leugen dat het wetsvoorstel de censuur invoert in Brazilië. De boodschap van Telegram aan zijn gebruikers bleef niet beperkt tot de mening van hun directie".

Ondanks de inspanningen van de regering door het inzetten van Senacom om de sociale netwerken tegen de muur te zetten, bestaat er weinig optimisme voor wat de goedkeuring van het wetsvoorstel betreft, en "dit zal er toe leiden dat het hooggerechtshof ingrijpt", aldus Damous.

Google, Telegram, Meta (Facebook en Instagram), Spotify en Brasil Paralelo werden gewaarschuwd door minister Moraes (op 2 mei): ze kregen een uur tijd om alle aankondigingen, teksten en informatie over het standpunt van Google, een aanval op het wetsvoorstel, gepubliceerd op hun officiële blog, te verwijderen.

Hij nam dat besluit in het kader van het onderzoek naar "digitale milities' en bepaalde een boete van R$ 150.000 per uur dat de waarschuwing niet nageleefd werd.

Het is dus menens. Dat neemt niet weg dat de advocaat van Google vindt dat "het verhogen van de burgerlijke aansprakelijkheid van platformen geen garantie is voor een veiliger internet".

Rosa Weber, voorzitster van het STF, bepaalde dat het oordeel omtrent "Recursos Extraordinários", op 17 mei zal plaatsvinden. Het gaat over de verantwoordelijkheid van aanbieders van applicaties of internettools voor inhoud die door de gebruikers gegenereerd wordt, en de mogelijkheid om thema's te verwijderen die persoonlijkheidsrechten kunnen schenden, aanzetten tot haat of nepnieuws verspreiden, vertrekkend van een buitengerechtelijke kennisgeving.

Het laatste woord over deze kwestie is nog niet gevallen, maar het is wel duidelijk dat men voortaan op zijn woorden zal moeten letten in Brazilië.

Metrópoles - G1 - GloboNews

Afbeelding: Reproductie G1/GloboNews

Source: https://www.link2brazil.com/post/op-de-woorden-letten