Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Seniel en ultra-voorbijgestreefd

door Redactie



Bij het hooggerechtshof is een meerderheid van de ministers ervan overtuigd dat - ergens tussen de uitslag van de verkiezingen en de start van de nieuwe regering - een beweging bestond in bepaalde sectoren voor het creëren van de voorwaarden tot een staatsgreep. Die overtuiging gaat gepaard met het vermoeden dat ex-president Jair Bolsonaro achter dit alles zat. Tot op vandaag bestaan er echter geen concrete bewijzen dat hij, of een van zijn militaire ministers, hier echt in betrokken waren. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de nauwe kring rondom de ex-kapitein, een kolonel die als raadgever wekte bij het kabinet van de stafchef, en een ex-majoor die 15 jaar geleden al de laan werd uitgestuurd door het leger. De inhoud van de gesprekken die tot nog toe ontdekt werden, laat er geen twijfels over bestaan dat er binnen het Palácio do Planalto gepraat werd over een militaire tussenkomst.

Een grote vis werd hierbij gevangen: luitenant-Kolonel Mauro Cesar Cid, de persoonlijke assistent van Bolsonaro. Gedurende vier jaren was hij de duivel-doet-al van de president, een raadgever die als geen andere, cruciale momenten van de regering van nabij meemaakte, alsmede het intieme leven van de familie Bolsonaro in de presidentiële residentie Palácio da Alvorada. De militair draagt veel geheimen met zich mee die veel kunnen onthullen over de periode dat Bolsonaro president was. Dit wandelend archief van een uiterst polemische regering zit nu al meer dan twee weken opgesloten in een cel van 16 m2 in het "Batalhão da Polícia do Exército" in de hoofdstad Brasília, beschuldigd van de vervalsing van de vaccinatiekaarten tegen Covid-19, voor hem en zijn familie, maar ook voor Bolsonaro en zijn dochter. Die fraude werd uitgevoerd met de hulp van de eerder vermelde ex-majoor Aílton Barros, de man die compromitterende boodschappen over een staatsgreep uitwisselde met mensen nabij Bolsonaro. Mauro Cid was een van hen.

Na de arrestatie van het presidentiële hulpje kwam aan het licht dat hij ook persoonlijke rekeningen betaalde van ex-primeira dama Michelle Bolsonaro, in cash. Dat zorgde weer voor veel politieke heisa. Minister Alexandre de Moraes (STF) liet daarop de mobieltjes van Cid in beslag nemen. De onderzoekers menen dat een expertise van die apparaten veel aan het licht kan brengen. Deze week werd Bolsonaro opnieuw verhoord door de federale politie, de derde keer in de jongste twee maanden. Hij werd ondervraagd over de vervalsing van zijn vaccinatiekaart, antwoordde dat hij niets wist over een fraude, dan hij zich nooit liet inenten en dat er, bijgevolg, geen certificaat nodig was om het tegendeel te bewijzen.

De dag daarop stond Bolsonaro en zijn echtgenote een interview toe aan het weekblad Veja, in zijn woning op 15km afstand van het centrum van Brasília. Michelle gaf toe dat Mauro Cid haar persoonlijke rekeningen betaalde, maar niet met overheidsgeld. Het koppel is ervan overtuigd dat ze het doelwit zijn van vervolging. In hun redenering zien zij de cirkel rond de ex-assistent als een poging om Bolsonaro in verlegenheid te brengen: "Ik zei al eerder, vooraleer ik de regering verliet, dat ze me willen opsluiten. Om dit te rechtvaardigen zou ik minstens 10% moeten gedaan hebben van wat hij allemaal uitspookte. Ik deed niets verkeerd, 0%". Hij refereerde hier naar president Lula, volgens hem "een seniele en ultra-voorbijgestreefde figuur, regerend met zijn lever".

Over het thema "fraude bij de verkiezingen" wil hij niet meer praten: "Dat hoort thuis in het verleden".

De bolsonaristische vandalen die op zondag 8 januari de die regeringsgebouwen binnendrongen en vernielingen aanbrachten, omschreef hij als "marginalen".

Hij denkt ook dat hij niet onverkiesbaar verklaard wordt. Indien dat klopt, dan sluit hij niet uit om opnieuw kandidaat te zijn in 2026.

Michelle werd eveneens ondervraagd door Veja en verdedigde zich in de juwelenkwestie, de betalingen die Mauro Cid voor haar deed, en de beschuldiging van de huidige first lady Janja die eerder dit jaar haar beklag deed over de toestand van de inboedel van de presidentiële residentie: "Denk je dat ik me ga verdedigen tegen haar beschuldiging dat wij meubels roofden van het Palácio da Alvorada? Dat was enkel een voorwendsel van haar om nieuwe meubels te kunnen kopen. Zij prediken het socialisme maar houden wel van de luxe die het kapitalisme kan aanbieden".

Het volledige interview leest u hier.

Foto: Marcos Corrêa/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/seniel-en-ultra-voorbijgestreefd