Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Wat er nog boven het hoofd van Bolsonaro hangt

door Redactie



De knoop werd doorgehakt: ex-president Jair Bolsonaro kan het wel schudden op politiek vlak in de komende acht jaren, tenzij hij zich beperkt door gelijkgezinden en een eventuele opvolger politiek te steunen. Zelf is hij niet meer verkiesbaar tenzij ... hij in beroep gaat bij het STF die het oordeel van het kieshof TSE (foto) zou ombuigen, maar dat laatste is wel erg onwaarschijnlijk. Bovendien hangen er nog andere dreigingen boven zijn hoofd.

Enkel al in hetzelfde kieshof gaat het al om 16 verschillende processen die erom vragen dat hij onverkiesbaar wordt verklaard, wat inmiddels gebeurde voor 1 van die processen, betreffende de samenkomst die hij organiseerde voor een groep buitenlandse ambassadeurs om te klagen over de betrouwbaarheid van het Braziliaanse kiessysteem. Hij deed dat in de residentiële woning Palácio da Alvorada, op 18 juli van vorig jaar, en maakte de samenkomst publiek via TV Brasil en zijn sociale media, op kosten van de belastingbetaler.

Andere processen tegen Bolsonaro op de agenda

Vaccinatiekaartfraude

Een onderzoek van de federale politie (PF) wees uit dat de voormalige persoonlijke assistent van Bolsonaro, luitenant-kolonel Mauro Cids, knoeide met de vaccinatiekaart van de president en zijn dochter Lauro, om er inentingen in op te nemen die in werkelijkheid niet werden toegediend. Cid werd op 3 mei l.l. gearresteerd. In een document dat naar het STF werd gestuurd, meldde de PF dat Bolsonaro op de hoogte was van de fraude. De belangrijkste indicatie is dat deze certificaten werden uitgegeven vanuit het Palácio do Planalto, tussen 22 en 27 december van vorig jaar. De oud-president ontkent dat hij het document liet vervalsen.

Uitlekken van en onderzoek tegen het TSE

Eveneens volgens de PF beging Bolsonaro een misdaad tegen de schending van functionele geheimen, door informatie te lekken over een vertrouwelijk onderzoek naar de aanval van een hacker op het kiessysteem bij het TSE, tijdens een van zijn lives, in augustus van vorig jaar. Het doel: het in diskrediet brengen van het Braziliaanse kiesstelsel.

Nepnieuws onderzoek

De ex-president vormt ook een doelwit binnen het onderzoek naar de verspreiding van nepnieuws door autoriteiten. Bolsonaro werd vorig jaar augustus in het proces betrokken door minister Alexandre de Moraes. Het onderzoek werd in maart 2019 geopend door een besluit van de toenmalige voorzitter van het STF, Dias Toffoli.

Moraes somt 11 misdaden op die aan Bolsonaro toegeschreven worden in de herhaalde aanvallen op de democratische rechtsstaat: laster, valse beschuldigingen, belediging, aanzetten tot misdaad, verontschuldiging van crimineel gedrag, criminele associatie, lasterlijke aanklacht, het omkeren van de politieke of sociale orde, pogingen tot wijziging van de rechtsstaat, het aanzetten tot ondermijning van de politieke of sociale orde en het opstarten van een onderzoek te veroorzaken waarin iemand wordt beschuldigd van het plegen van een misdaad of overtreding, wetende dat hij of zij onschuldig is, met electorale doeleinden.

Tussenkomst bij de federale politie

De PF onderzoekt ook of Bolsonaro zich bemoeide met onderzoeken naar familie of mensen die dicht bij de voormalige president stonden. Tijdens zijn regering waren er verscheidene wisselingen van diverse directeuren bij de PF, wat als ongebruikelijk beschouwd wordt.

Minister Alexandre de Moraes verhinderde zelfs de aanstelling van Alexandre Ramagem in de directie van de PF, wegens vermoedens dat hij zou worden aangesteld om zich met onderzoeken te bemoeien.

Voormalige Justitieminister Sérgio Moro nam ontslag en beschuldigde Bolsonaro ervan om zich politiek in te mengen om toegang te krijgen tot verzegelde onderzoeken in rapporten van de inlichtingendiensten. Volgens Moro kon deze inmenging leiden tot ongepaste relaties tussen de PF-directeur en de president.

Nepnieuws over het vaccin

In een ander rapport rondde de PF een onderzoek af waarin Bolsonaro werd onderzocht wegens het verspreiden van valse informatie over de covid-19 pandemie, waarbij werd gewezen op het uitlokken van alarm, de aankondiging van een ramp of niet-bestaand gevaar, en het aanzetten tot misdaad. Het document werd doorgestuurd naar de STF, waar het wordt gerapporteerd door minister Alexandre de Moraes.

Het rapport van de PF kwam er nadat Bolsonaro het covid-19 vaccin linkte aan HIV. Hij baseerde zich op een document, opgesteld door Mauro Cid, waarin stond dat mensen met een volledige immunisatie tegen covid-19 meer kansen hebben om aids op te lopen.

De juwelen uit Saoedi-Arabië

Er loopt een onderzoek tegen Bolsonaro in de zaak van de juwelen uit Saoedi-Arabië die tijdens zijn mandaat illegaal naar Brazilië werden gebracht en in zijn persoonlijke collectie terechtkwamen. Bolsonaro zou opdracht hebben gegeven tot het nemen van de nodige maatregelen om de set Saoedische juwelen ter waarde van 16,5 miljoen BRL die in oktober 2021 bij inspectie op de internationale luchthaven van São Paulo in Guarulhos in beslag is genomen, te recupereren. De inbeslagname vond plaats omdat elk goed waarvan de waarde hoger is dan US $ 1.000 moet worden aangegeven bij de douane, wat niet gebeurde in het geval van deze sieraden.

CNN Brasil

Foto's: Marcelo Camargo/Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/wat-er-nog-boven-het-hoofd-van-bolsonaro-hangt