Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Wittebroodsweken lopen ten einde

door Redactie



De nieuwe regering is vandaag 83 dagen aan de macht. Het is niet ongebruikelijk dat de Braziliaanse pers pas een oordeel vormt na 100 dagen regering, maar naast het gigantische verschil met de vorige regering, in positieve zin, zijn er ook een flink aantal minpunten die door de oppositie gretig zullen gebruikt worden. Het is nog veel te vroeg om aan 2026 te denken, toch duiken er al schimmen op die tegen dan mogelijk een grotere rol gaan spelen. Een van hen spreekt zich nu al uit over de huidige gang van zaken.

Tarcísio de Freitas (foto boven), voormalige minister van Infrastructuur in de regering Bolsonaro, slaagde er bij de vorige verkiezingen in om het dispuut als gouverneur van de deelstaat São Paulo te winnen. Vorige maand, na de hevige regens in São Sebastião, aan de kust van zijn staat, ontmoette hij president Lula die het getroffen gebied bezocht. Een hoogtepunt was toen Lula Tarcísio bij de hand nam en en een overeenkomst aankondigde tussen de federale, deelstaat en gemeentelijke overheden om de tragedie aan te pakken, de politieke meningsverschillen opzij zettend.



Gouverneur Tarcísio de Freitas naast Lula toen die het rampgebied bezocht en zei "We zijn nu samen, de verkiezingen zijn voorbij". In het totaal kwamen er 57 mensen om het leven.

Dit is inmiddels weer verleden tijd en de gouverneur deed deze week enkele uitspraken die een gematigde oppositie weergeven, zoals: "De regering Lula munt niet uit op technisch vlak, heeft geen politieke meerderheid op nationaal vlak, noch een structuur". De uitspraken werden gedaan tijdens een interview door het kanaal Jovem Pan.

Tarcísio: "Als je veel postjes uitdeelt, zoveel verschillende ministeries, 37 in het totaal en je hebt geen meerderheid, krijgt geen wetsvoorstellen goedgekeurd, dan spreken we over verwarring, gebrek aan structuur. Ik zie een scenario van moeilijkheden om belangrijke hervormingen goed te keuren, om conflicten in het congres te bemiddelen, en om belangrijke resultaten te halen", aldus de gouverneur.

"Wat we hier zien is het beeld van een president die veel meer aanleunt bij de radicale vleugel, heel zeker niet de president van voorheen die destijds veel pragmatischer was. Ik zie een meer ideologische president, ongeduldiger. De regering zal alsmaar meer onder spanning komen. De dagen en uren van deze wittebroodsweken zijn geteld".

Ondanks deze kritiek zegt Tarcísio dat hij een goede relatie wenst te behouden met de federale regering, om op medewerking te kunnen rekenen op het vlak van huisvesting, gezondheid en publieke veiligheid.

Met betrekking tot de privatisering van de haven van Santos, waarbij de gouverneur een andere mening heeft dan het Palácio do Planalto, zei hij dat Lula niet onverschillig stond tegenover zijn argumenten om de autoriteit van de haven over te dragen in privé handen.

Over de minister van Financiën, Fernando Haddad, zei Tarcísio dat zijn ex-tegenstander voor de regering van São Paulo, "probeert om juist te handelen" in zijn huidig ambt: "We zullen zien in hoeverre hij autonoom kan werken en of hij de juiste beslissingen zal mogen ondertekenen. Hij probeert het goed te doen. Ik duim ervoor dat het hem zal lukken".

De gouverneur prees ook opnieuw Jair Bolsonaro en wedde erop dat de ex-president nu zal terugkeren naar Brazilië: "De passie die de mensen voor hem opbrengen is erg groot. Die eindigde niet. Wie denkt dat die eindigde, zit ernaast. Jair Bolsonaro is de grootste rechtse leider van Brazilië. Ik verwacht dat hij binnenkort terugkeert van de Verenigde Staten, met een gigantisch politiek kapitaal".

Zou kunnen, maar misschien keert hij terug met de staart tussen de benen, terwijl zijn echtgenote alsmaar meer omhoog geduwd wordt door zijn eigen partij, de PL. Journaliste Mariliz Pereira Jorge (Folha de São Paulo) schreef er zelfs een stukje over, met de pakkende titel "De veel gevaarlijkere en minder rauwe versie van Bolsonaro". De toekomst zal het uitwijzen.

De voorspellingen van Tarcísio de Freitas, met name het scenario dat hij nu al ziet in zijn kristallen bol, lijkt werkelijkheid te worden. Kamervoorzitter Arthur Lira gaat niet mee naar China, maar scherpt zijn messen om toe te slaan als de tijd rijp is. En wat wil hij eigenlijk van Lula? Columnist Rodrigo Rangel (Metrópoles) somt het op, samengevat het ministerie van Gezondheid en een aantal belangrijke jobs in de federale overheidsmachine.

De strategie van het Centraõ (zie pagina Partijen) is altijd dezelfde: onafgezien van wie aan de macht is, er moeten zoveel mogelijk postjes toegekend worden met rijkelijke toelagen in ruil voor steun in het parlement. Dat was zo onder Bolsonaro, en zo zal het zijn onder Lula.

In de voorbije weken sprak Arthur Lira grove en duidelijke taal in de richting van de PT-leider, en stond erop om te zeggen dat de regering vandaag niet over de nodige steun beschikt, zelfs niet om het ontwerp van een wetsvoorstel goed te keuren. Dat is niet alleen zo in de Kamer, maar ook in de Senaat.

Afgevaardigde José Guimarães (PT), leider van de regering in de Kamer, liet al merken dat het moeilijk gaat en dat hij geen antwoorden krijgt. Het Centrão zegt dan weer dat de regering maar met voorstellen moet komen. Die kwamen er vooralsnog niet. Bovendien wordt Guimarães zelf beschouwd als een rem op de onderhandelingen. Lira en andere collega's zouden gezegd hebben dat hij onbetrouwbaar is, geen akkoorden respecteert, dat hij de ene dag iets aanvaardt, en de andere dag weer alles wijzigt. Lula zal het dus zelf moeten oplossen.

Opgezet spel

De president zelf vertrekt naar China maar toverde gisteren toch weer een straffe uitspraak uit zijn pet. Tijdens een bezoek aan de zeemacht in Itaguaí (RJ) zei hij dat het plan om de ex-rechter, nu senator (Sérgio Moro) om te brengen "waarschijnlijk opgezet spel was". Hij zei erbij dat dit een "voorzichtige conclusie was omdat hij het (nog) niet kon bewijzen" en dus "nog niemand kon aanvallen".

De president van de republiek lanceerde op deze manier in één gooi verdachtmakingen tegen het openbaar ministerie van São Paulo, de federale politie, een rechter, het ministerie van Justitie van zijn eigen regering (inclusief de minister), naast de senator.



Lula laat zich andermaal meedrijven door zijn wraaklust tegen Moro die hij graag "bij zijn kl*ten wil zien gepakt worden". Tegen zijn vrienden zei hij dat hij er zo over dacht toen hij nog in de cel zat. In werkelijkheid wil hij dat nog steeds.

Een van de meest gemaakte fouten in de politiek is in eigen voeten schieten. Zwijgen is hiervoor de beste remedie.

Folha de São Paulo - Metrópoles

Foto's: YouTube - Reproductie Twitter - Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/wittebroodsweken-lopen-ten-einde