ICMS

ICMS

Beschrijving: ICMS - Imposto sobre Circulação de Mercadorias e Serviços, of “Belasting over het Verkeer van Goederen en Diensten”

Categorieën: Belastingen

Link naar dit artikel: Selecteer alles

[url=https://brazilieforum.nl/app.php/kb/viewarticle?a=11&sid=2ab358173eefa4a862ef5d9e226403f4]Kennisbank - ICMS[/url]

Deze belastingsoort wordt door de deelstaatregering geheven, en kan dan ook per deelstaat verschillen. Ze moet worden afgedragen bij iedere deelstaatgrens overschrijdende transaktie, binnen een ingewikkeld en bewerkelijk systeem van afdracht en verrekening.

Ondanks het feit dat ze lijkt op BTW of “VAT” valt deze belastingsoort in de praktijk vaak niet te verrekenen, en moet daardoor in proportionele mate als kostenpost worden meegenomen in de begroting. Ondanks de naam wordt het meeste verkeer in diensten niet belast met ICMS, maar
door de hierna te omschrijven Gemeentelijke belastingsoort “ISS”.

Binnen de uitzonderlijke gevallen waarop diensten wel worden belast met ICMS vallen onder meer transportkosten, communicatiekosten, en electriciteit. Exporten zijn officiëel vrijgesteld van ICMS, maar worden door de meeste deelstaten wel eerst doorberekend in de argumentatie dat ze daarna verrekend mogen worden met de afdracht van andere deelstaatbelastingen. Als die er niet zijn zou het bedrijf theoretisch geld van de fiscus moeten terugkrijgen, maar in de praktijk levert dat eindeloze gevechten op waarbij er nauwelijks gevallen bekend zijn met een positief resultaat.

Het gaat om percentages van 7% tot 19%, en voor importen van 17% en 18%.

http://www.portaltributario.com.br/tributos/icms.html

Overgenomen met toestemming van Dutcham
Kompas Uitgave 2017
cron