Internationaal Rijbewijs

Internationaal Rijbewijs

Beschrijving: Heb ik bij het rijden in een (huur)auto wel of geen Internationaal Rijbewijs (IRB) nodig?

Categorieën: Rijbewijs

Link naar dit artikel: Selecteer alles

[url=https://brazilieforum.nl/app.php/kb/viewarticle?a=14&sid=8c2b6d00d4eb93159b65ca88b06ddbc2]Kennisbank - Internationaal Rijbewijs[/url]

Heb ik bij het rijden in een (huur)auto wel of geen Internationaal Rijbewijs (IRB) nodig?

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Brazilië, ook bij het huren van een voertuig.

Dit staat staat aangegeven in de resolutie 360 van 29 september 2010 van de DENATRAN/CONTRAN (Departamento Nacional de Transito), het overkoepelend orgaan voor verkeer in Brazilië. Het wordt aangeraden een kopie van de resolutie mee te voeren, hij is te downloaden via deze link.

Je kunt maximaal 180 dagen op je Nederlandse rijbewijs rondrijden. Daarna moet je naar de Detran om je rijbewijs om te zetten naar een Braziliaans rijbewijs. Daarvoor moet je een eenvoudige psyhologische test, een kleine gezondheidstest (ogen , bloeddruk) en tegenwoordig ook een eenvoudig examen doen over defensief rijden en EHBO.

Het kan verstandig zijn om voor dat laatste examen even bij een autorijschool een paar theorielessen te volgen. Een aantal vragen op het gebied van defensief rijden en EHBO zijn nogal counterintuitief. Met name op het gebied leert men andere dingen die men in Nederland leert.

Het Internationaal rijbewijs (IRB)

Wanneer u buiten de Europese Unie (EU) reist (minder dan 6 maanden) is het in sommige landen verplicht om een internationaal rijbewijs te hebben. Dit rijbewijs is geen zelfstandig rijbewijs, u zult altijd uw originele (Nederlandse) rijbewijs bij u moeten dragen!!
Het IRB is een erkend reisdocument in het buitenland. Indien u een auto wilt huren kan het verhuurbedrijf vragen om uw IRB. U kunt alleen een IRB verkrijgen op vertoon van een geldig Nederlands rijbewijs of een rijbewijs dat in de EU is afgegeven. Dit IRB is slechts 1 jaar geldig vanaf het moment dat het wordt afgegeven.

Feitelijk is het IRB een vertaling van uw originele rijbewijs. Met deze vertaling worden alle bevoegdheden en beperkingen van uw oorspronkelijke rijbewijs in het buitenland erkend. Bij problemen in het buitenland is het daarom raadzaam om in eerste instantie uw Internationale rijbewijs af te geven als men daar genoegen mee neemt. Daarna kunt u altijd nog uw Nederlandse rijbewijs afgeven.

De ANWB adviseert overigens nog steeds op haar site om een IRB aan te schaffen. De vraag is of hier een commercieel belang achterzit.
Hoewel niet meer verplicht (volgens genoemde resolutie) is het aan te raden een vertaling naar het Portugees van het Nederlands rijbewijs of een IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 mee te nemen. Het IRB is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem wel het Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Let wel:
Eventuele medische aantekeningen worden niet overgenomen van uw originele rijbewijs. In praktijk zijn daar nooit problemen mee voorgekomen. Men verwacht dat deze medische aantekeningen in de toekomst wel op het IRB vermeld gaan worden.
cron