Paspoort verlengen meerderjarige in Brazilië

Paspoort verlengen meerderjarige in Brazilië

Beschrijving: Paspoort verlengen meerderjarige in Brazilië

Categorieën: Visa/Paspoort/RNE/CPF

Link naar dit artikel: Selecteer alles

[url=https://brazilieforum.nl/app.php/kb/viewarticle?a=15&sid=799119ad725f160eab907dcd0aa1b298]Kennisbank - Paspoort verlengen meerderjarige in Brazilië[/url]

Uw situatie
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft al een (verlopen) Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) of was bijgeschreven bij 1 van de ouders.
  • Geldt dit niet voor u? Maak dan een andere keuze in het overzicht bij paspoort aanvragen.
Paspoort in Nederland aanvragen?

Reist u binnenkort naar Nederland? Dan kunt u ook uw aanvraag indienen bij 1 van de grensgemeenten of op Schiphol.

Wat heeft u nodig?
Om een paspoort aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Lever altijd het origineel en een kopie in. Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Een overzicht van de benodigde documenten vindt u terug in de checklist (PDF). Let op: daarin staat alleen welke documenten u nodig heeft. De eisen waaraan deze documenten moeten voldoen, leest u op deze pagina.

Identiteitsbewijzen
U neemt alle identiteitsbewijzen mee die op uw naam staan. Ook de buitenlandse documenten en verlopen documenten. Verlopen documenten die al ongeldig zijn gemaakt (bijvoorbeeld met boorgaten) hoeft u niet mee te nemen.

Aanvraagformulier
U neemt een ingevuld en ondertekend paspoortaanvraagformulier mee.

Pasfoto's
2 pasfoto’s (1 verplicht, 1 reserve) die voldoen aan de Nederlandse eisen aan pasfoto’s.

Identiteit laten vaststellen
U komt naar de ambassade of het consulaat-generaal voor het vaststellen van uw identiteit. Ook moet u vingerafdrukken laten afnemen.

Naam van partner vermelden
Wilt u voor het eerst de naam van uw partner in uw paspoort laten vermelden? Dit kan als uw huwelijksakte of bewijs van geregistreerd partnerschap is ingeschreven in de basisregistratie personen. Als dat niet zo is, neem dan een afschrift van uw akte mee. Deze akte hoeft niet recent te zijn. Legaliseren is ook niet nodig.

Weduwe of weduwnaar
Bent u weduwe of weduwnaar en wilt u dit voor het eerst in uw paspoort vermelden? Neem dan een afschrift van de overlijdensakte mee.

Dubbele nationaliteit
Heeft u naast uw Nederlandse nationaliteit een andere nationaliteit? Is dit uw eerste verlenging na uw 18e jaar of de eerste aanvraag na het krijgen van uw andere nationaliteit? Dan heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Bewijs van legaal verblijf
U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont.

In Brazilië doet u dit met:

een geldig visum (en de documenten die dit ondersteunen)
of
een geldige verblijfsvergunning (RNE-kaart)
of
een Braziliaans paspoort of ID-kaart als u ook de Braziliaanse nationaliteit heeft of andere paspoorten mocht u nog een andere nationaliteit bezitten.

Specifieke Informatie in Brazilië
Sinds 1 oktober 2016 kunt u in Brazilië alleen nog terecht bij het consulaat-generaal in São Paulo voor het aanvragen van een paspoort.

Mocht het gaan om de eerste vernieuwing na uw 18de, dient u ook de volgende documenten te overleggen: paspoort Nederlandse ouder, kopie geboorteakte (niet geapostelieerd of vertaald).


Hoe maakt u een afspraak?
Bij het consulaat-generaal in São Paulo kunt u online een afspraak maken.


Hoeveel moet u betalen?
De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Brazilië.

U kunt alleen contant betalen in reais (BRL) of met pin in euros (EUR).


Hoe lang duurt het?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 4 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. In dat geval krijgt u uw paspoort of ID-kaart maximaal 8 weken later.

Paspoort in de tussentijd nodig?
Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?
Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.


Hoe krijgt u het document?
  • Document ophalen
U kunt uw reisdocument ophalen op het consulaat-generaal in São Paulo. Dat kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.
  • Document laten opsturen
U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart per Sedex naar uw huisadres in Brazilië laten sturen. De verzendkosten betaalt u contant en gepast aan de balie als u uw aanvraag indient. U krijgt dan een envelop die u aan uzelf adresseert. Vergeet daarop niet uw CEP te noteren.

Het versturen van de documenten is op eigen risico. Het consulaat-generaal is niet verantwoordelijk in geval van verlies, diefstal of beschadiging tijdens de verzending.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?
Het consulaat-generaal maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.


Hoe neemt u contact op?
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het consulaten-generaal in São Paulo.

Bron: Nederland Wereldwijd
cron