Braziliaanse bankrekening openen

Braziliaanse bankrekening openen

Beschrijving: De eisen om een bankrekening te openen voor buitenlandse privé personen zijn dezelfde als voor alle Braziliaanse burgers bij de meeste Braziliaanse banken (Caixa Económica, Banco do Brasil, Itaú, Bradesco..). Wat moet er voorgelegd worden? Vier belangrijk

Categorieën: Bankzaken

Link naar dit artikel: Selecteer alles

[url=https://brazilieforum.nl/app.php/kb/viewarticle?a=16&sid=9df2a10396772203c3080969a393bcf2]Kennisbank - Braziliaanse bankrekening openen[/url]

Bankrekening openen

Het kan niet ontkend worden: de belangstelling bij niet-Brazilianen om een rekening te openen bij een Braziliaanse bank is sterk gestegen. De Braziliaanse banken zijn daar niet ongevoelig voor; er is echter een grote MAAR…

Zij moeten namelijk de richtlijnen volgen van de Banco Central, en die richtlijnen zijn strenger geworden, zowel voor vennootschappen met een CNPJ (Cadastro Nacional da Pessoa Jurídica – registratie voor vennootschappen) als voor fysieke personen met een CPF (Cadastro de Pessoas Físicas – registratie van gewone burgers). Er zijn zelfs banken in Brazilië die bepaald moeilijk doen als een vennootschap een bankrekening wil openen en als er niet-Braziliaanse vennoten bij betrokken zijn. De regels daaromtrent zijn niet voor iedereen duidelijk, de ene bank is al wat soepeler dan de andere. Als privé persoon kan u wel een rekening openen bij een Braziliaanse bank, mits u voldoet aan de eisen. Het is evenwel goed om vooraf te bedenken wat precies het doel is. Voor velen is die bedoeling eenvoudig: Braziliaanse banken geven een beter rendement op spaargelden (poupança) en op bepaalde vormen van beleggingen zoals een CDB (Certificado de Depósito Bancário). Beiden zijn niet alleen veilig maar brengen momenteel minstens 6% op per jaar en dat klinkt als muziek in de oren van sommigen. Helaas is het allemaal niet zo vanzelfsprekend.

b-do-b

Om geld te parkeren op een Braziliaanse rekening en het te beheren vanuit een luie Europese zetel via het internet moeten er eerst een aantal hindernissen overwonnen worden. De Braziliaanse regering doet er alles aan om een overwaardering van de real te bestrijden en om de toevloed van vreemde munten in te dijken, dit onder de noemer ‘guerra câmbial’ (wisselkoers oorlog). Ze zijn vies van het woord speculatie, nog erger als er een mogelijk vermoeden bestaat van witwassen van geld. Als de afkomst en bestemming van dat geld duidelijk is, dan is het welkom. Maar er moet iets mee gedaan worden wat Brazilië ten goede komt: inkomsten via belastingen, werkgelegenheid, bijdragen aan de Braziliaanse economie, kortom men moet een beetje Braziliaan worden. Anders gezegd: consequent wezen. U doet het op de Braziliaanse manier of u doet het niet.

De eisen om een bankrekening te openen voor buitenlandse privé personen zijn dezelfde als voor alle Braziliaanse burgers bij de meeste Braziliaanse banken (Caixa Económica, Banco do Brasil, Itaú, Bradesco..). Wat moet er voorgelegd worden? Vier belangrijke documenten zijn nodig.

1 – Een Braziliaanse identiteit, t.t.z. een RNE (Cedula de Identidade de Estrangeiro – identiteitskaart voor vreemdelingen). Die bekomt men na de goedkeuring van aanvraag tot een definitieve verblijfsvergunning. Een “Habitilação” (Braziliaans rijbewijs) wordt ook aanvaard.

2 – Een CPF (“Cadastro de Pessoa Física”. Een CPF is te vergelijken met een Belgisch rijksregisternummer of een Nederlands Sofi-nummer)

3 – Een ‘Comprovante de Residência’. Dit is een bewijs van woonplaats. Als bewijs van woonplaats geldt een rekening van een nutsvoorziening als telefoon (geen gsm), elektriciteit, water of gas op uw persoonlijke naam.

4 – Een bewijs van uw inkomen. Dit kan een uitkering zijn, een kopie van uw aangifte voor de (Braziliaanse) belastingen (IR ofwel Declaração Imposta de Renda), een arbeidsboekje (carteira de trabalho) met ontvangstbewijzen van uw salaris (contra cheques).

U moet dus een vast adres hebben in Brazilië, een inkomen, een Braziliaanse identiteit en ingeschreven zijn bij de Receita Federal (ministerie van financiën).

Tenslotte kan het ook geen kwaad om het prijskaartje van de Braziliaanse banken even te bestuderen. De keerzijde van de medaille van een meeropbrengst op uw spaarcenten is het kostenplaatje van de banktarieven en peperdure intresten op kredieten. Bestudeer even de tarieven van de overheidsbank Caixa Económica en die van een privé bank als Itaú, zo krijgt u al een aardig idee. Wie er uiteindelijk in slaagt om een bankrekening te openen kan zeker de vruchten plukken en genieten van de betere rentes, mits een en ander goed beheerd wordt.

Bron: link2brazil.com
cron