Vanaf 15 december pcr test verplicht voor geen schengen landen.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
borsjea
Articles: 0
Posts: 1687
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Curitiba - PR

Re: Vanaf 15 december pcr test verplicht voor geen schengen landen.

Post by borsjea » Mon Jan 11, 2021 22:12

Via Via het volledige artikel verkregen.

DEN HAAG - De reiswereld gaat nog verder op slot, als de maximale testperiode voor reizigers die terug naar Nederland willen, wordt gehalveerd van 72 naar 36 uur voor vertrek. De Tweede Kamer heeft hier een motie over aangenomen. Volgens de branche zelf komen honderden Nederlanders die nu in het buitenland zitten ernstig in de problemen.
Praktisch onmogelijk, juridisch onredelijk en in feite een verkapt reisverbod”, zegt reisrechtjurist Frans de Bray over de plannen om de testperiode te halveren. Volgens hem moet voor de testplicht altijd een uitvoerbare tijd gelden, anders zal de rechter daar korte metten mee maken.

De wet publieke gezondheid is afgelopen weekend aangescherpt met de verplichting voor alle reizigers, ook Nederlanders, om voor vertrek naar Nederland een negatieve PCR-test te tonen aan de vervoerder. De verplichte testen zijn door de Eerste en Tweede Kamer bekrachtigd om het risico van ’besmettingsimport’ zo klein mogelijk te maken en iedere juridische twijfel weg te nemen.
„De wetswijziging geldt voor reizigers die per vliegtuig, bus, trein of schip uit risicogebieden naar Nederland komen. Het kabinet wil zo voorkomen dat mensen het coronavirus en mutanten vanuit het buitenland mee naar huis nemen”, aldus het ministerie.
Europese regels
Binnen 36 uur voor het instappen van het vliegtuig testen is op de meeste plekken onhaalbaar voor honderden Nederlanders die nu vastzitten in het buitenland, zo wordt in de reiswereld gevreesd.
Transavia vindt zo’n richtlijn daarom niet realistisch voor passagiers. „Het is nu al heel moeilijk om op tijd de coronatest te regelen. De huidige 72 uur voor vertrek is vaak een probleem. Onze inventarisatie laat zien dat landen vrijwel allemaal die termijn van 72 uur aanhouden. Regels in Europa moeten eenduidig zijn”, aldus een woordvoerster. KLM is voor een coronatestplicht. „We zijn van mening dat dit voor passagiers praktisch nauwelijks uitvoerbaar is en een ernstige verstoring van het gelijke speelveld betekent”, aldus een KLM-zegsvrouw.

Uitzodering

Voorman Marnix Fruitema van de Nederlandse luchtvaartkoepel Barin wijst op de gezamelijke aanpak. Het voorstel van de Tweede Kamer leidt tot verwarring bij de reizigers, stelt hij. „Al een jaar dringen we aan Europese coördinatie. Weer een nieuwe maatregel waarin Nederland een uitzondering inneemt, is onwenselijk. De norm is overal 72 uur voor de test.”

Overstappen

Vorige week werd ook besloten tot een afwijking ten opzichte van andere landen: overstappende reizigers op Schiphol moeten een negatieve coronatest laten zien. Bij concurrerende luchthavens in Parijs, Dubai en Frankfurt geldt dit niet. „Op dit moment hebben buitenlandse luchtvaartmaatschappijen daarmee een voordeel. Dit kan reden zijn voor transferpassagiers om niet te kiezen voor KLM, maar voor andere luchtvaartmaatschappijen bij het boeken van hun vliegticket. Wij roepen het het ministerie van Infrastructuur op om te streven naar een uniform Europees beleid en tot die tijd transferpassagiers uit te zonderen van deze verplichting”, aldus een KLM-zegsvrouw.

KLM moest om deze reden twee dagen geleden dertig passagiers in het Finse Helsinki laten staan, die zouden doorreizen via Schiphol. Dankzij de overstappers heeft KLM op Schiphol een wereldwijd netwerk opgebouwd. Het kabinet heeft miljarden in KLM gestoken om de crisis te overleven en vliegroutes op Schiphol te behouden

Kort Geding

De verplichte PCR-test voor reizigers uit het buitenland blijft in ieder geval in stand. Dat heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld in een kort geding aangespannen door Stichting Viruswaarheid en 29 Nederlandse reizigers. De rechter gaat niet mee in hun bezwaren. In een eerder kort geding was dat nog anders. „De testplicht is nu ook opgenomen in de spoedregeling Covid-19. Dat is genoeg wettelijke basis”, aldus de uitspraak.

De rechter gaat ook voorbij aan de andere bezwaren van eisers, waaronder van de vermeende schending van grondrechten. „De opgelegde beperking kan worden gerechtvaardigd vanuit het belang van volksgezondheid dat de Staat, op grond van andere grondrechtelijke bepalingen, moet dienen.”

Er zitten naar schatting vele honderden Nederlanders vast in het buitenland door het strengere testbeleid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daar geen cijfers van te hebben. „Dat houden we niet bij. Er zijn dagelijks wel veel hulpvragen, maar dat gaat over alles. Ook als het met corona heeft te maken, zullen we landgenoten in nood altijd proberen te helpen. Er zijn schrijnende gevallen bij.”User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2777
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: Vanaf 15 december pcr test verplicht voor geen schengen landen.

Post by quasimodo » Tue Jan 12, 2021 02:14

Alleen de Telegraaf maakt hier melding van. Is toch vaak een sensatie bron dus ik ben benieuwd of dit wel waar is. Wat in Nederland wel anders is als in andere eu landen dat het hier 72 uur voor aankomst is terwijl in andere landen 72 uur voor vertrek. Wat ik ook niet begrijp dat dit vandaag naar buiten komt terwijl het laatste debat donderdag was.borsjea
Articles: 0
Posts: 1687
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Curitiba - PR

Re: Vanaf 15 december pcr test verplicht voor geen schengen landen.

Post by borsjea » Tue Jan 12, 2021 16:38

Op de site van de 2e kamer vindt ik onderstaande motie terug, vermoed dat het daar mee te maken heeft.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken ... 2021D00673Post Reply