Inflatie

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Post Reply
User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2987
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Inflatie

Post by Progresso » Wed Feb 24, 2021 14:59

De prijzen van voedsel en energie schieten de pan uit.

Dit jaar de vierde prijsverhoging voor benzine. Een liter benzine (nou ja, benzine, het is voor 25% aangelengd met minderwaardig ethanol) schiet door naar de RS6,00. Nog geen 2 maanden geleden kostte dat ietsje meer als RS4,25 per liter.

Ook in de supermarkten merk ik nu duidelijk dat het winkelwagentje fors duurder aan het worden is.

Ondertussen moeten meer dan de helft an de Brazilianen het doen met RS1100 per maand, vaak zelfs nog veel minder.

Hoelang gaat dat nog goed?User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2987
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: Inflatie

Post by Progresso » Mon Mar 08, 2021 19:02

Tijdbom tikt lekker verder. Biden gooit nog even $2.000 miljard de markt op wat linea recta in de beurzen van de speculanten verdwijnt. Goh, wat een verrassing.

Tja, met volle beurzen wordt het ook makkelijk speculeren tegen een speler die zwaar getroffen is door Corona en al volledig op de rug ligt. Die real gaat met het grootste gemak naar RS8.00, vrachtwagenstaking, volksopstand, een uiterst zwakke president en de Amerikanen die de dollarprinter hebben aangezet. Ach, wat kan er mis gaan.

https://www.opovo.com.br/noticias/econo ... olina.htmlUser avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2777
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: Inflatie

Post by quasimodo » Tue Mar 09, 2021 01:29

Nu ben ik ook geen fan van de Braziliaanse president. Maar ik zie ook geen mogelijkheden voor hem om dit te stoppen. Wat zou jij hem adviseren qua maatregelen?User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2987
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: Inflatie

Post by Progresso » Tue Mar 09, 2021 02:47

quasimodo wrote:
Tue Mar 09, 2021 01:29
Nu ben ik ook geen fan van de Braziliaanse president. Maar ik zie ook geen mogelijkheden voor hem om dit te stoppen. Wat zou jij hem adviseren qua maatregelen?
1. De gehele regio Amazonas, dus de gehele regio Noord verhuren als een condominium aan de internationale gemeenschap. Zeg maar US$ 1.900 miljard sleutelgeld en dan voor huur, onderhoud en verbetering (nieuwe bomen planten en dergelijke) gelijk het NATO verdrag 2% van de belastingopbrengsten. Zo betaalt iedereen ter wereld netjes mee.

Brazilië zorgt dan met de inheemse bevolking en een UN vredesmissie voor de bewaking van het internationale condominium. Met de opbrengsten worden de huidige bewoners vergoed die uit het gebied moeten vertrekken.

2. De opbrengsten van het condominium en de opbrengsten van de mijn- en agroindustrie in een nationaal fonds stoppen, zoals Noorwegen en Saoedi dat hebben gedaan met hun olieopbrengsten. Met de jaarlijkse dividenden en rente uit dat fonds zorgen voor een minimaal basisinkomen van US$5/dag per inwoner.

3. De agro-industrie omvormen van leverancier van bulkgoederen naar leverancier van specialistische agro-kennis (robotisering, automatisering etc).

4. Industriepolitiek, gebaseerd op de allergoedkoopste energie (wind en zon). In plaats van het versturen van ertsen en mineralen naar de westerse wereld deze materialen hier omvormen naar half- en eind-fabrikaten.

5. Het bevorderen van zo min mogelijk kindertjes. Dus het land uiterst homo-vriendelijk maken, gratis voorbehoedsmiddelen, gratis sterilisaties etc.

6. Zware hervorming van het onderwijs. In plaats van oppas voor werkende moeders een modern systeem zoals in Singapur of Finland waar de nadruk ligt op de vorming van de mens.

Zoiets. Moet wel lukken binnen 5 jaar. Dat condominium is een kwestie van maanden als ik al die verontwaardigde politici en NGO's hoor.joaninha
Articles: 0
Posts: 308
Joined: Mon Sep 25, 2017 20:48

Re: Inflatie

Post by joaninha » Tue Mar 09, 2021 03:53

Wat betreft het aantal kinderen wordt al aan je wens voldaan. Per vrouw in Brazilië worden inmiddels al gemiddeld minder dan 2 kinderen geboren wat de bevolking op termijn doet afnemen. Ik meen nu zo'n 1,,7 kind per vrouw. Maar voorlopig zal de bevolking nog groeien want de vrouwen die tijdens de bevolkingsexplosie zijn geboren krijgen nu kinderen. Net als in China. Ondanks de 1 kind politiek jaren geleden groeit de bevolking daar nog steeds. Hoewel daar nu eindelijk een kentering in komt. Daarna gaat de bevolking waarschijnlijk hard dalen.User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2777
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: Inflatie

Post by quasimodo » Tue Mar 09, 2021 12:42

En wat betreft het bomen planten zie ik het er ook nog wel eens van komen. Als je nu ziet wat bedrijven doen die veel co2 uitstoten om toch onder de bijbehorende belastingen en boetes uit te komen met reducerende en compenserende maatregelen. Ik zie er nog wel een paar grond gaan kopen en een bos aan gaan leggen. En waar goedkoper dan in een land waar de regering het zo terug kan vorderen van mensen die het illegaal in bezit hebben. Het zou voor zowel het bedrijf als voor de Braziliaanse regering geweldige reclame zijn. Bovendien denk ik dat de Braziliaanse regering meer zou kunnen verdienen aan de exploitatie van het voormalige bos dan dat ze nu doen met de illegale landbouw en verkoop van hout.

Je ziet nu al dat vliegtuig maatschappijen klanten aanbieden om hun schuldgevoel af te kopen met het planten van bomen. Nu is vliegen nog uitgesloten van klimaat akkoorden maar in dit politieke klimaat is er geen enkele garantie dat dit zo blijft.joaninha
Articles: 0
Posts: 308
Joined: Mon Sep 25, 2017 20:48

Re: Inflatie

Post by joaninha » Tue Mar 09, 2021 15:09

De wereld is nog niet verloren. Brazilië zou meer de waarde van het regenwoud moeten inzien. En dan niet denken in bodemschatten en houtproductie op een opverantwwordelijke manier. Aan CO2 compenserende maatregelen valt ook te verdienen. En voor het behoud van het regenwoud kun je best een bijdrage vragen. Ik zag laatst een filmpje over een Nederlands bedrijf dat een ding heeft ontwikkeld waarmee je bomen volwassen kunt laten groeien in droge gebieden door bomen in een afbreekbare bak te laten groeien die eenmalig wordt gevuld met water en het jonge boompje 1,5 jaar lang van zo weinig water voorziet dat het net niet doodgaat maar wortels ontwikkelt om het water dieper in de bodem op te zoeken waarna het kan overleven. Dat zou in Brazilië goed toegepast kunnen worden Brazilië moet niet alleen naar productieverhoging in de landbouw streven maar ook aan herbebossing doen. Daar valt misschien wel meer mee te verdienen dan met uitputting van de grond voor veeteelt en sojaproductie. Ze krijgen ook nog concurrentie uit Rusland dat door sancties groot op voedselproductie inzet en al de grootste graanexporteur ter wereld is geworden. En nog veel mogelijkheden heeft verder te groeien. Ook soja en rijstproductie neemt in Rusland sterk toe. De sancties tegen Rusland zijn een zegen voor de landbouwsector daar en Rusland is nu voor de meeste voedingsmiddelen zelfvoorzienend geworden.Post Reply