Overheidsschuld in 2022 verder gedaald

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Progresso
Artikels: 54
Berichten: 4944
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Locatie: Fortim
Contacteer:

Overheidsschuld in 2022 verder gedaald

Bericht door Progresso » ma jan 30, 2023 21:30

Lula krijgt de economie op een presenteerblaadje gepresenteerd.

De overheidsschuld als percentage van het bruto binnenlands product is in 2022 fors afgenomen en bedraagt nu 73,5%. In 2022 was dit bijna 80%.

Inflatie is blijven steken op iets van 5.7%, werkloosheid is gedaald van bijna 15% naar 8,1%, belastinginkomsten zijn nog nooit zo hoog geweest, de inkomenstransfee van rijk naar arm is door 30 miljoen Auxílios van RS600 nog nooit zo hoog geweest.

Afijn, alle seinen op groen zou je denken. Helaas moet iedereen nog een paar maanden wachten voordat Haddad zijn economische plannen ontvouwt. Blijkbaar had hij wel een week tijd om slap te ouwehoeren in Davos op het WEF, maar lukt het hem niet om na een maand een basis van een economisch plan neer te heggen.
Brazil's government debt as a share of gross domestic product fell to 73.5% in December of 2022 from 74.6% in November and 78.3% a year earlier. source: Banco Central do Brasil
Bron: Banco Central do BrasilGebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3542
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Overheidsschuld in 2022 verder gedaald

Bericht door quasimodo » di jan 31, 2023 23:44

De overheidsschuld is niet verder gedaald maar voor de eerste keer gedaald na de laatste keer in 2011. Dus de andere 3 jaar een tekort dat vele malen groter is dan het kleine plusje van dit jaar. Je zou kunnen beargumenteren dat dit aan het beleid van zijn voorganger lag en dat is terecht. Van het meeste beleid van een president zie je pas de resultaten van in de regeerperiode van zijn opvolger. Ben benieuwd of het economisch beleid dat Bolsonaro gevoerd heeft ook zo positief zal uitpakken in het begin van de Lula periode.
Lula krijgt de economie op een presenteerblaadje gepresenteerd.
Dat is een doelbewuste leugen en i.p.v. als er tegenargumenten op deze stelling geopperd worden die je nu al diverse malen gedeponeerd hebt zwijg je hierover en deponeert hem later nogmaals in een nieuw draadje.

Bij onveranderd beleid na de regering Bolsonaro is de verwachting dat het overheidstekort volgend jaar gigantisch veel groter zal zijn dan wat de meevaller dit jaar was. Dus jou stelling dat het geld tegen de plinten klotst is onzin en ook dat Bolsonaro hier vanalles mee had kunnen doen is ook zeer relatief. Het gaat hier om een bedrag van ongeveer 250 reaal per Braziliaan nog geen 50 euro die de centrale overheid vorig jaar over hield.

Hij heeft daar gelukkig een gedeelte van de staatsschuld mee afgelost het verstandigste wat hij kon doen omdat hij de reaal zo heeft verneukt met zijn beleid dat de rente dermate hoog is geworden dat alleen om de toekomstige hoge rentes te kunnen betalen als dat geld langzaam gehersfinancierd dient te worden, de staatsschuld met honderden miljarden zal doen toenemen.

Kortom een mooi presenteerblaadje. Dat er van Lula geen beter beleid wordt verwacht en dat zijn plannen die hij tot nu toe gepresenteerd heeft nog voor extra slechte vooruitzichten van een nog groter begrotingstekort waarschijnlijk gaan zorgen zal volgend jaar dan wel weer het volgende argument worden om te laten zien hoe goed Bolsonaro was.

Maar de erfenis van Bolsonaro wordt wel langzamerhand duidelijk. Een hogere staatsschuld als voordat hij kwam. Een munt die sterk is gedevalueerd en een rente die torenhoog is en bovendien een veel groter bbp niet in de laatste plaats veroorzaakt door gestegen overheidsuitgaven. Met als plus dat de economie veel geld binnen krijgt als gevolg dat de grondstofprijzen sterk zijn gestegen en de werkeloosheid is gedaald. En hopelijk zijn die 2 laatste dingen blijvend anders ligt de economie in Brazilië dadelijk helemaal op zijn gat.
de inkomenstransfee van rijk naar arm is door 30 miljoen Auxílios van RS600 nog nooit zo hoog geweest.
De enigste groepen die er in Brazilië onder Bolsonaro op voorruit zijn gegaan.

De mensen die auxilios hebben gekregen. En dan nog pas toen de situatie onhoudbaar werd en ze anders zouden sterven van de honger en op aandringen van het parlement dus geen beleid van Bolsonaro. Die dit op het laatste moment omarmt heeft toen hij zo impopulair werd en dreigde de verkiezingen te verliezen met een gigantische nederlaag. Waar jij vaak refereert dat net geen 50% van de bevolking zeer teleurgesteld is in de verkiezingsuitslag is maar zeer de vraag. Als grote groepen geen geld gekregen hadden in het laatste jaar hadden ze waarschijnlijk niet op hem gestemd. En het is maar de vraag of ze dat over 4 jaar wel doen nu Lula degene in de positie is die de cadeautjes uit kan delen uit de staatsruif.

De rijken die profiteren van de gestegen grondstofprijzen. En dit is maar een hele kleine groep van het electoraat.

En de mensen die nieuw werk hebben gekregen. En dan is nog maar de vraag of ze hier van rond kunnen komen.

De rest van de Brazilianen zijn armer geworden en kunnen veel minder kopen voor hun geld en als ze moeten lenen worden ze nog vele malen armer door de hoge rente. Ik zag pas wat het je kost als je de rekening van je creditcard niet kunt betalen die percentages zijn absurd.
Afijn, alle seinen op groen zou je denken. Helaas moet iedereen nog een paar maanden wachten voordat Haddad zijn economische plannen ontvouwt. Blijkbaar had hij wel een week tijd om slap te ouwehoeren in Davos op het WEF, maar lukt het hem niet om na een maand een basis van een economisch plan neer te heggen.
Ik zou eerder zeggen de seinen zijn oranje en heel voorzichtig zijn met goed overleg een plan samenstellen wat met een beetje tegenwind staan ze op dieprood.Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3542
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Overheidsschuld in 2022 verder gedaald

Bericht door quasimodo » di jan 31, 2023 23:50
Plaats reactie