"200 doden door brand in Braziliaanse nachtclub"

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
Wade
Artikels: 0
Berichten: 985
Lid geworden op: za mei 05, 2007 23:16
Locatie: Bélgica

"200 doden door brand in Braziliaanse nachtclub"

Bericht door Wade » zo jan 27, 2013 14:29

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland ... club.dhtml


Door een brand in een nachtclub in het zuiden van Brazilië zijn vannacht mogelijk 200 mensen om het leven gekomen. Al bijna 160 lichamen zijn geborgen, zo meldde een woordvoerder van de plaatselijke politie. De brand ontstond vermoedelijk door een vuurpijl die gebruikt werd tijdens een optreden.

De brandweer bevestigde eerder al dat zeker 90 mensen omgekomen waren, maar het dodental loopt dus nog verder op. De meeste slachtoffers zouden omgekomen zijn door de rook.

Volgens de plaatselijke autoriteiten onstond de brand om 02.30 uur plaatselijke tijd in de nachtclub 'Kiss'. Die bevindt zich in Santa Maria, een stad 1.600 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Brasilia in de staat deelstaat Rio Grande do Sul.

In de nachtclub waren er op het moment van de brand zo'n 2.000 mensen aanwezig. De brand ontstond mogelijk door een vuurpijl die in het kader van het optreden door een muzikant werd afgeschoten. Daardoor vatte isolatiemateriaal vlam en vulde de ruimte zich volgens brandweerlieden met giftige dampen. Mensen verloren daardoor het bewustzijn. De uitgaansplek had bovendien maar één uitgang, zei een brandweerman in plaatselijke media.

Volgens een brandweercommandant zijn er nog veel meer doden te betreuren en worden er lijken geborgen. Het plaatselijke ziekenhuis heeft medische hulpverleners en artsen die niet aan het werk zijn opgeroepen te komen helpen.Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3246
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: "200 doden door brand in Braziliaanse nachtclub"

Bericht door quasimodo » wo aug 21, 2013 20:11

Brandweerlieden aangeklaagd om brand club Brazilië
De Braziliaanse autoriteiten hebben acht brandweerlieden aangeklaagd in verband met de brand in een nachtclub in januari, die aan 241 mensen het leven kostte. De brandweerlieden zouden gesjoemeld hebben met de vergunningen voor de nachtclub. Dat schrijft de BBC.

De brand in nachtclub Kiss, in de stad Santa Maria, brak uit toen een band vuurwerk afstak tijdens een show. Het vuurwerk deed het isolatiemateriaal in het plafond van de club ontvlammen, waardoor giftige dampen vrijkwamen. De meeste slachtoffers kwamen door verstikking om het leven.

Uit het onderzoek is gebleken dat de vergunningen van de nachtclub niet in orde waren. Er was onder meer geen noodplan voor het geval er brand uitbrak. Het is aan de brandweer om hier op toe te zien.

De brandweerlieden zijn niet de enige verdachten in de zaak. De bandleden en de eigenaar van de club zijn aangeklaagd wegens doodslag.

geplaatst:
20-08-2013 - 12.45
http://www.nd.nl/artikelen/2013/augustu ... b-brazilieGebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3246
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: "200 doden door brand in Braziliaanse nachtclub"

Bericht door quasimodo » vr jun 05, 2015 00:54

Celstraf voor dodelijke discotheekbrand Brazilië

Twee brandweermannen uit de Zuid-Braziliaanse staat Rio Grande do Sul zijn tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze worden deels verantwoordelijk gehouden voor de grote discotheekbrand in de stad Santa Maria, die in januari 2013 aan 242 mensen het leven kostte.

4 juni 2015, 05:00 Bron: Belga 4

© REUTERS

© EPA
De militaire rechtbank strafte een gepensioneerde brandweerkolonel, die op het moment van de brand de leiding had over het plaatselijke brandweerkorps. Ook een kapitein van de brandweer werd veroordeeld. De twee zouden een brandvergunning hebben afgegeven aan de discotheek Kiss, hoewel de zaak niet over de vereiste brandpreventiesystemen beschikte.

Zes andere brandweermannen werden vrijgesproken. Maar zij moeten, net als de twee veroordeelden, wel nog voor een burgerlijke rechtbank verschijnen. Daar moeten ze terechtstaan samen met de twee eigenaren van de discotheek en met twee leden van de band Gurizada Fandangueira, die aan het optreden was in de club.

Bengaals vuur
Volgens het onderzoek is de brand ontstaan toen de zanger van de band Bengaals vuur ontstak. Daarna vatte het plafond vlam, waarop dodelijke rook vrijkwam. Ook het ontbreken van noodverlichting, de niet-werkende brandblussers, de brandbare muurbekleding en het te grote aantal aanwezigen droeg bij tot het grote aantal slachtoffers.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/cel ... ~a4053708/Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3246
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: "200 doden door brand in Braziliaanse nachtclub"

Bericht door quasimodo » do aug 11, 2022 18:34
Plaats reactie