het maken van frikandelle

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
amsterdammer
Artikels: 0
Berichten: 122
Lid geworden op: vr sep 28, 2012 18:04
Locatie: Fortaleza ceara

het maken van frikandelle

Bericht door amsterdammer » ma jun 17, 2013 16:59

Wat heb je nodig is en keukenmachine die capabel is om 1 kilo gehakt te vermalen tot een pasta.

Verders nodig plastic buis met de diameter van de frikadel, en een ijzerzaagje.
Tevens een rond stuk hout wat precies in de buis past. Lengte 30 cm.
De buis zaag je op stukjes (ongeveer 30 stuks) (frikadel lengte) en zorg dat je zaagresten etc verwijderd. De buisjes goed schoonmaken.
Ik gebruik een flessenborsteltje daarvoor.

Dan het maken van het gerecht of eigenlijk smurrie die frikandel moet worden.

Zorg voor goede hygiëne! was je handen he! Zeker in warmere landen wil je geen rare toestanden!

Koop 600 gram rundergehakt en 300 gram kippengehakt (of ander gevogelte).
Doe dit in een grote kom. Klop 2 eieren over deze massa en voeg 8 volle eetlepels (niet afgestreken) paneermeel toe.

Dan het mengsel van kruiden, eetlepels afgestreken en theelepels ook. 6 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel zwarte peper,
2 theelepels komijnpoeder, 1 theellepel koriander poeder, 1/2 theelepel kruidnagelpoeder, 2 theelepels mosterpoeder, 1/2 theelepel nootmuskaat, 1/2 theelepel cayenne peper.

Voeg dit mengsel toe aan het gehakt.

Stop de inhoud van de kom in de keukenmachine (menger) laat deze ongeveer 10 minuten draaien totdat je een egale pasta krijgt.

Pak een grote pan met en maak het water aan de kook (de buisjes moeten er allemaal in passen)

De buisjes, beetje oefenen vullen met de pasta, zorg ervoor dat er geen luchtbellen in komen. Gebruik je handen vingers kijk maar wat ik zeg het is een beetje oefenen. Hou het wel netjes.

De buisjes als ze allemaal gevuld zijn in de pan kokend water doen, opnieuw aan de kook brengen en ongeveer 15 minuten laten koken.

De pan afgieten en de buisjes af laten koelen.

Als de buisjes enigzins zijn afgekoeld pak je het ronde stukje hout en duw je de frikadellen (nu mag je ze zo noemen) uit het buisje. Je kunt ze nu verder af laten koelen in de koelkast en daarna invriezen. Eventueel kan je ze ook gelijk op de BBQ doen of kort in de frituurpan.

Het zijn niet exact de frikadellen zoals we in Nederland gewent zijn
maar ze zijn best lekker met wat ketchup mayo uitjes

Nou iedereen succes met deze tips om buiten NL een frikandel te kunnen maken.

Succes ermee!



Pedro30
Artikels: 0
Berichten: 68
Lid geworden op: do jan 21, 2010 00:42

Re: het maken van frikandelle

Bericht door Pedro30 » ma jun 17, 2013 18:29

mooi, bedankt voor het recept, ga het zo snel mogelijk proberen



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5118
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: het maken van frikandelle

Bericht door quasimodo » di jun 18, 2013 11:05

Ik kwam nog een verhaal tegen over de brabantse kroket in Brazilie:

Brabants Kookboekske: Brazilië valt voor Brabantse kroket
Geplaatst op:18 juni 2013Laatste update:18 juni, 09:13Foto's1Moniek en Hanneke Fransen bij hun zelfgemaakte kroketten naar recept van oma respectievelijk moeder. foto René Manders
BREDA - Vandaag gaan we zelf Brabantse kroketten maken, volgens het recept van Mietje van de Ven-van de Broek. Ze stierf al 25 jaar geleden, maar haar familie houdt het recept in ere.


Hanneke Fransen (54) herinnert zich haar moeder als een huiselijk, zorgzaam type. Elke zondag werd er soep getrokken en het vlees moest zo goed mogelijk benut worden. Als hachee, ragout of - tot grote vreugde van Hanneke en haar broer Hans - als kroketten. Zowat niemand had toentertijd een frietpan en een afzuigkap. Maar dat weerhield Mietje er niet van om de delicatesse af en toe te maken.

Gewoon in een pannetje met een blok Diamant erin op het vuur. Een kruimel brood in het vet en als die ging ‘lopen’ dan was het vet heet genoeg. Moniek (31) maakte haar oma maar een paar jaar mee. Het zijn niet alleen de kroketten waar ze met plezier aan terugdenkt, maar ook bijvoorbeeld de warme, gele kookpudding met kersen.

Een paar jaar geleden vroeg Moniek, die de hotelschool heeft gedaan, aan haar moeder: weet jij nog hoe oma die kroketten maakte? Dat wist ze inderdaad en dat niet alleen. „Ze waren meteen weer lekker”, zegt Moniek. Niet veel later ging ze op bezoek bij haar oom Hans in Brazilië, die voor de liefde naar een afgelegen plek daar verhuisde.

En verhip: hij vroeg hetzelfde. Ze struinden de regio af voor de juiste ingrediënten en konden uiteindelijk in Brazilië - gewoon in een pannetje met vet erin op het vuur - de kroketten van oma maken. „En die vielen niet tegen”, zegt Moniek. In Brazilië hebben ze inmiddels een ingevroren voorraadje.

Voor als de familie uit Nederland komt, maar ook voor Braziliaanse gasten die stuk voor stuk de overzeese snack zeer waarderen.
Vader (en opa) leeft nog. Hij vindt het ‘heel leuk’ dat de kroketten van zijn vrouw nog worden gemaakt. Als de verslaggeefster en fotograaf weg zijn, gaat er direct een portie naar hem toe.

Kroketten op z'n Mietjes

Ingrediënten
1/2 ui
klont boter
6 afgestreken eetlepels bloem
2,5 à 3 deciliter bouillon
ca. 1/2 pond soepvlees
paneermeel
1 losgeklopt ei
evt. wat peper en zout

Werkwijze
Ui fruiten in boter, lepel voor lepel bloem erbij doen en goed roeren. Bouillon langzaam toevoegen. Roeren tot vaste bal ontstaat, die loslaat van pan (dit laatste is heel belangrijk). Zout en peper erbij doen. Fijngesneden soepvlees toevoegen. Laten afkoelen.
Als het is afgekoeld, kroketten rollen en paneren: eerst paneermeel, dan geklopt ei, dan nog eens paneermeel. Bakken in frituurvet.

Tip:
lekker met boerenkoolstamppot en appelmoes.
Nog een tip: je kunt gemakkelijk variëren met dit recept, bijvoorbeeld door chamignons toe te voegen of garnalen in plaats van vlees.

In de rubriek Brabants kookboekske vertellen lezers over een gerecht van vroeger waar voor hen een herinnering aan vastzit. Ook in deze rubriek? Schrijf naar eindredactie@bndestem.nl of naar redactie BN DeStem, Postbus 3229, 4800 MB Breda (o.v.v. kookboekske en met adres en telefoonnummer).
http://www.bndestem.nl/extra/eten/braba ... -1.3872552

Nu nog wat andere recepten van de frietboer?
-Mayonaise, curry, mosterd.
-bamischijf, nassibal, kaassoufle, ed.
-stoofvlees, balletje uit de jus.



Gebruikersavatar
maxx
Artikels: 0
Berichten: 605
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 10:10

Re: het maken van frikandelle

Bericht door maxx » di jun 18, 2013 22:34

het mengsel in plastic buisjes en dan in kokend water? lekkere plastic smaak dan?



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5118
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: het maken van frikandelle

Bericht door quasimodo » wo jun 19, 2013 19:00

Ligt eraan welke plastic je gebruikt. Als ze niet zacht worden geen gevaar. Maar waarom geen metalen of glazen buisjes gebruiken. Dit is wel zo hygienisch m.b.t. bacterien die in eventuele krasjes gaan zitten.



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5118
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: het maken van frikandelle

Bericht door quasimodo » wo jun 19, 2013 21:46

rvs is gebruikelijk in de keuken om die reden. Koper kun je beter inleveren bij oud ijzer boer. Je hebt ook speciale folie om te koken. Gewoon de frikandel daarin in de juiste vorm wikkelen en koken(Wordt ook vaak gebruikt om vis in te pocheren zodat je niet alle smaak aan het water verliest). Daarna folie verwijderen en de frikandellen invriezen liefst met een papiertje er tussen zodat ze gescheiden blijven. Vervolgens kun je als je zin hebt in frikandel deze gewoon afbakken in de friteuze of op de bbq.



Gebruikersavatar
amsterdammer
Artikels: 0
Berichten: 122
Lid geworden op: vr sep 28, 2012 18:04
Locatie: Fortaleza ceara

Re: het maken van frikandelle

Bericht door amsterdammer » do jun 20, 2013 16:55

maxx schreef:het mengsel in plastic buisjes en dan in kokend water? lekkere plastic smaak dan?
nee hoor Max daar proef je niets van



sven
Artikels: 0
Berichten: 29
Lid geworden op: za mei 11, 2013 19:51
Contacteer:

Re: het maken van frikandelle

Bericht door sven » di jul 30, 2013 21:48

Het recept mist aardappel meel en ajuinen poeder.



Gebruikersavatar
amsterdammer
Artikels: 0
Berichten: 122
Lid geworden op: vr sep 28, 2012 18:04
Locatie: Fortaleza ceara

Re: het maken van frikandelle

Bericht door amsterdammer » vr okt 11, 2013 13:29

heeft er al iemand het geprobeert



sven
Artikels: 0
Berichten: 29
Lid geworden op: za mei 11, 2013 19:51
Contacteer:

Re: het maken van frikandelle

Bericht door sven » ma okt 14, 2013 17:26

Ja, ik heb al meerdere malen frikadellen gemaakt. Is prima te doen.

Overigens dienen ze niet in kokend water gegaard te worden, maar ze moeten worden geblancheerd.

Het is wel essencieel dat ze in plastic verpakt geblancheerd worden, anders worden het gewoon gekookte gehakt ballen.



Plaats reactie