Brazilie Nieuws: Documentaire “Democracia em vertigem” aangeduid voor Oscar

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 1365
Posts: 1773
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

Brazilie Nieuws: Documentaire “Democracia em vertigem” aangeduid voor Oscar

Post by Redactie » Mon Jan 13, 2020 17:11

Brazilie Nieuws: Documentaire “Democracia em vertigem” aangeduid voor Oscar
by Redactie


Image
De documentaire “Democracia em vertigem” van de Braziliaanse filmmaakster Petra Costa (uit Minas Gerais) werd opgenomen in de lijst van de beste documentaire voor de Oscar 2020. De prent toont het verloop van het impeachment proces van ex-president Dilma Rousseff en de politieke crisis in...

Read moreUser avatar
Baiano
Articles: 0
Posts: 367
Joined: Tue Mar 20, 2018 22:48

Re: Brazilie Nieuws: Documentaire “Democracia em vertigem” aangeduid voor Oscar

Post by Baiano » Tue Jan 14, 2020 15:28

Na de bekendmaking dat deze documentaire bij de kanshebbers hoort voor een Oscar, flakkerde de oorlog tussen de linkse en rechtse Braziliaanse polen weer op bij de sociale media. Links steekt de loftrompet en Dilma, een van de hoofdrolspelers in het verhaal, wil de uitreiking van de Oscars gaan bijwonen in LA. Rechts probeert filmmaakster Petra Costa af te schilderen als een pion van links die het ganse verhaal vertelt vanuit het gezichtspunt van de PT.

In werkelijkheid is "Democracia em vertigem" gewoon een goede documentaire, maar de afzetting van madame Rousseff was geen staatsgreep zoals links wil laten uitschijnen. Trouwens, wie goed kijkt (en luistert) zal beamen dat Costa kritiek geeft op Lula die zijn houding aanpaste aan de elite nadat hij aan de macht kwam. Zij toont ook aan hoezeer de PT betrokken was bij de verregaande corruptie in het land.

Dilma werd in werkelijkheid aan de kant gezet omdat ze het land in een economische crisis stortte, en omdat ze een slechte verstandhouding had met het parlement (Bolsonaro maakt trouwens dezelfde fout).

Tussen 2013 en 2016 ging de Braziliaanse economie met 6,8% achteruit. De werkloosheid groeide van 6,4% naar 11,2%. Meer dan 12 miljoen Brazilianen gingen de straat op in diverse manifestaties van ontevredenheid. Het Lava Jato onderzoek toonde aan dat de enige activiteit die het goed deed in Brazilië, bestond uit corruptieschandalen van haast onmetelijke grootte. De taskforce van Curitiba had toen al gezorgd voor 106 veroordelingen die samen leidden tot meer dan 1.148 jaren gevangenisstraf. Enkel al bij het hooggerechtshof STF lagen er toen 364 mensen en bedrijven te wachten op een onderzoek.

Dilma werd afgezet omwille van haar "pedalas fiscais", maar in werkelijkheid voor wat men in Brazilië omschrijft als "conjunta da sua obra" (alles wat zij deed, naliet te doen of fout deed). Dankzij (o.m.) Ricardo Lewandowski, toen de chef van het STF die het impeachment proces leidde, verloor ze haar politieke rechten niet en kon zich opnieuw verkiesbaar stellen, in 2018. Ze deed dat in Minas Gerais waar ze zich kandidaat stelde als senator. De kiezers van die deelstaat lieten haar links liggen en ze werd naar huis gestuurd als oppas voor haar kleinkinderen.

Indien deze documentaire een Oscar krijgt, dan is dat omdat het goede documentaire is, niet omdat alles in de juiste context geplaatst wordt.Felix
Articles: 0
Posts: 1954
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Brazilie Nieuws: Documentaire “Democracia em vertigem” aangeduid voor Oscar

Post by Felix » Tue Jan 14, 2020 16:06

Raar dat communisten ineens zoveel waarde hechten aan een indicatie voor een Oscar! Is er iets burgerlijkers en kapitalistischer?

En wat is een Oscar in feite waard? Een feestje waarbij jij voor mij klapt en ik voor jou en we met z'n allen films aan de man proberen te brengen.User avatar
Baiano
Articles: 0
Posts: 367
Joined: Tue Mar 20, 2018 22:48

Re: Brazilie Nieuws: Documentaire “Democracia em vertigem” aangeduid voor Oscar

Post by Baiano » Fri Jan 17, 2020 18:54

Uitstekende analyse naar mijn gevoel:

https://veja.abril.com.br/politica/pola ... -vertigem/Post Reply