Braziliaanse topondernemer wordt rijk werknemers gelukkig.

Hier vindt je films, documentaires, concerten en radiozenders uit Brazilie!
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3995
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Braziliaanse topondernemer wordt rijk werknemers gelukkig.

Bericht door quasimodo » vr aug 29, 2014 17:25

Braziliaanse topondernemer wordt schatrijk door werknemers gelukkig te maken

Vertrouwen, openheid en liefde zijn begrippen die iedere manager doen huiveren. Toch werd de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler er schatrijk mee. Hij bouwde een wereldimperium op met de simpele vraag: hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig?
Hij schreef er een boek over, Maverick, een internationale bestseller die in meer dan 35 talen werd verslonden. Semler werd in 1990 uitgeroepen tot ‘Zuid-Amerikaans zakenman van het jaar’ en in 1990 en 1992 tot ‘Braziliaans ondernemer van het jaar’.
De wereld van Semler draait om openheid, vertrouwen en liefde. Hij doet dingen graag anders. Te veel regels en druk van bovenaf staan volgens hem de creativiteit van de werknemer in de weg. Semler leidt een democratisch bedrijf waarin de werknemers hun eigen werktijden, baas en salaris bepalen.
Vrijheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid zijn de kernwaarden van het familiebedrijf Semco dat Ricardo van zijn vader overnam. Hoe beter werknemers het naar hun zin hebben, hoe productiever ze zijn. Heb je geen zin om te komen werken? Blijf dan vooral thuis.
Werknemers van Semco beslissen ook mee over de productie, hoe ze zich kleden en hebben volledige inzage in de financiële cijfers van het bedrijf, dat geen secretaresses of receptionistes heeft. De omzet van het bedrijf steeg van 30 miljoen dollar in 1988 naar 212 miljoen dollar in 2003.
Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van zachte waarden als liefde, vertrouwen en openheid. Vanuit zijn ideeën over de samenleving en de mens heeft hij zijn aandacht verlegd naar het onderwijs. In Brazilië is hij begonnen met zijn Lumiar-scholen, ingericht volgens dezelfde principes als zijn bedrijf.
Semler werkt in Brazilië momenteel aan de stad van de 21e eeuw: een ideale samenleving waarin duurzaamheid, innovatie en democratie centraal staan.

50 minuten docu tegenlicht op de onderstaande link:

http://www.ninefornews.nl/braziliaanse- ... -te-maken/Plaats reactie