Braziliaanse docu over droogte São Paulo

Hier vindt je films, documentaires, concerten en radiozenders uit Brazilie!
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3545
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Braziliaanse docu over droogte São Paulo

Bericht door quasimodo » wo nov 12, 2014 00:41

Braziliaanse docu over droogte São Paulo
Datum : 09/11/2014Land : Brazilië
Braziliaanse docu over droogte São Paulo
Braziliaanse documentairemakers werken momenteel aan een film over watergebruik in het door droogte getroffen São Paulo. De door crowdfunding betaalde documentaire Volume Vivo is een audiovisueel onderzoeksproject dat oorzaken en oplossingen van de droogtecrisis in beeld brengt.

De dichtstbevolkte deelstaat van Brazilië São Paulo heeft momenteel te kampen met de ernstigste droogte in haar geschiedenis. In oktober meldde 60 procent van de huishoudens in de miljoenenstad een watertekort. Reden voor filmmaker Caio Silva Ferraz om kritisch naar het watergebruik in zijn deelstaat te kijken. “Ondanks de verregaande politieke en economische gevolgen, is de overheidsaanpak van de watercrisis luchtig en niet transparant. Ook blijft een breed publiek debat uit.”

Volume Vivo roept de bevolking op na te denken over het alledaags gebruik van water. De makers concentreren zich op het watergebruik in de deelstaat, zowel de kust als het binnenland. Er is aandacht voor de huidige watertoevoer, waterbeheer door de overheid, eerdere crises en bedachte oplossingen, en een analyse van de geleidelijke privatisering van waterbeheer in en rondom de miljoenenstad.

Tevens komt de relatie aan bod tussen energieproductie en water. Dit is van belang omdat 70 procent van de nationale energieproductie wordt opgewekt door hydroelekritische centra die zijn geconcentreerd in het zuidoosten van het land waar de deelstaat ligt. De documentaire bekijkt of deze vorm van energieopwekking neerslagpatronen beïnvloedt.

Ook kijkt de docu naar de relatie tussen bossen en waterproductie, waarbij het belang van regencyclussen en behoud van lokale waterbronnen duidelijk wordt. Tevens kijken de makers naar het belang van het Amazonewoud, de belangrijkste waterbron voor de deelstaat.

Tenslotte suggereren de makers eerdere en nieuwe oplossingen zoals hergebruik van rioolwater, het gebruik van planten als waterzuiveraar en uitbreiding van het aantal waterbronnen.
Het gegeven dat de door droogte getroffen deelstaat tevens de economische motor is van Brazilië, kan doorwerken in de nationale economie.
http://www.lachispa.eu/nieuws/braziliaa ... sao-paulo/Plaats reactie