Trailer Braziliaanse koorts (video)

Hier vindt je films, documentaires, concerten en radiozenders uit Brazilie!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3543
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Trailer Braziliaanse koorts (video)

Bericht door quasimodo » wo nov 12, 2014 00:43

Trailer Braziliaanse koorts (video)

Journalist Arjan van Westen is vergevorderd met zijn documentaire Braziliaanse koorts. De film gaat over Zeeuwen die naar Brazilië zijn vertrokken.

Een relatief onbekend verhaal, waaraan WereldRegio eerder al uitgebreid aandacht besteedde. Als de documentaire af is wordt deze ook op Schouwen-Duiveland vertoond. Bijgaand de trailer.
http://www.wereldregio.nl/2014/11/10/tr ... se-koorts/
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3543
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Trailer Braziliaanse koorts (video)

Bericht door quasimodo » ma jan 26, 2015 18:22

Documentaire ‘Braziliaanse koorts’ zondag in première


VLISSINGEN – Film by the Sea door het jaar vertoont zondag om 11.00 uur in bioscoop Cinecity de film ‘Braziliaanse koorts’. De documentaire over de 700 Zeeuwen die tussen 1858 en 1862 naar Brazilië emigreerden is geregisseerd door Arjan van Westen en Monique Schoutsen. Zij zijn zondag na de film aanwezig in de zaal en beschikbaar voor vragen. Dezelfde dag worden door FBTS door het jaar de films ‘Timbuktu’ en ‘Inherent Vice’ (foto) vertoond. De eerste om 11.00 uur, de tweede om 15.45 uur. Dinsdag is om 14.00 uur en 19.30 uur de film ‘Loin des hommes’ te zien.
http://internetbode.nl/editie/vlissinge ... ere-264747Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 3543
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Trailer Braziliaanse koorts (video)

Bericht door quasimodo » za apr 11, 2015 13:28

Documentaire over Zeeuwse migranten ‘Febre Brasileira’ komt naar Brazilië

De groene hel

Nieuwsbericht | 10 april 2015

In april en mei zijn er in Brazilië verschillende activiteiten rondom de film "Febre Brasileira, uma emigração zelandesa esquecida". Deze door Arjan van Westen en Monique Schoutsen gemaakte documentaire gaat over de fascinerende geschiedenis van ruim 700 straatarme Zeeuwen die halverwege de 19de eeuw naar Brazilië emigreerden.

Onder de naam Braziliaanse Koorts ging deze grotendeels door crowdfunding gefinancierde film twee maanden geleden in Nederland in première. Braziliaanse Koorts is ook te zien op het filmfestival Film by the Sea in september te Vlissingen. Mede dankzij een bijdrage uit het Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed van DutchCulture is de documentaire vertaald naar het Portugees en kan in Brazilië onder de aandacht worden gebracht.

De Zeeuwse migranten vertrokken vanaf 1858-1862 naar Brazilië. Veelal werkloze landarbeiders en ambachtslieden die geronseld werden op het Zeeuwse platteland. Ze hadden veelal geen idee waar ze heen gingen. Nazaten van deze onfortuinlijke landverhuizers leven tegenwoordig in de binnenlanden van Espirito Santo. Tot vrij recent hebben de “Hollanders’ te maken gehad met uitbuiting en uitsluiting. Een hele kleine groep nazaten spreekt ruim 160 jaar na het vertrek van hun voorouders nog Zeeuws. Deze Brazilianen doen in Braziliaanse Koorts hun bijzondere verhaal.

In Brazilië wachtten de Zeeuwse migranten een bikkelhard bestand. De in Zeeland door ronselaars beloofde comfortabele woning bleek in ‘de Groene Hel’ een paar boomstammen met een dak van palmbladeren. De Zeeuwen kregen in Brazilië te maken met uitbuiting, ziekten en discriminatie. Door het thuisfront werden ze volledig vergeten. Totdat in de jaren zeventig van de twintigste eeuw het Nederlandse zendingsechtpaar Ton Roos en Margje Eshuis de ‘Hollanders’ van Espirito Santo herontdekte.

De film Febre Brasileira gaat nu op tournee door Brazilië. Roos en Eshuis, auteurs van het boek ‘Op een dag zullen ons vinden, een Zeeuwse geschiedenis in Brazilië’, verzorgen verschillende voorstellingen onder meer in voormalige Nederlandse nederzettingen in het zuiden van Brazilië en in de dorpen van Espirito Santo, waar nog steeds nazaten van de Zeeuwse landverhuizers wonen.

23 april is er in Vitória een officiële première van de Febre Brasileira op het Archivo Público do Estado do Espirito Santo. Aanwezig daarbij zijn Braziliaanse nazaten van de Zeeuwse landverhuizers, Ton Roos en Margje Eshuis, Dr. Gertjan Postma taalonderzoeker van het Meertens Instituut, Consul generaal te Rio de Janeiro Arjen Uijterlinde en makers van de film Monique Schoutsen en Arjan van Westen.

www.braziliaansekoorts.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=CPnq0fj-WSA

https://www.youtube.com/watch?v=6nXyoY6MoXE

Voor meer info over de film en beeldmateriaal:
Arjan van Westen en Monique Schoutsen zijn te bereiken via: 0031(6)34401821 arjanvanwesten@gmail.com skype arjanvanwesten

Voorstellingen Febre Brasileira

10 april Arapoti, Paraná (twee voorstellingen)
11 april Castrolanda, Paraná
12 april Carambei, Paraná
17 april Centro Cultural Terra Nova, Holambra, São Paulo

Informatie over deze voorstellingen en extra voorstellingen in Paraná eb São Paulo anthonyroos@hotmail.com tel. +55 27 997441231

23 april, 19.00 uur: officiële première Febre Brasileira, in Archivo Públlico do Estado do Espirito Santo, te Vitória. Aanwezig Cilmar Franceschetto, directeur staatsarchief ES, Ton Roos en Margje Eshuis, Dr. Gertjan Postma taalonderzoeker van het Meertens Instituut, Arjen Uijtertlinde Consul Generaal Nederland te Rio de Janeiro, Andreas Schilte, Honorair consul Nederland te Vitória, filmmakers Arjan van Westen en Monique Schoutsen en verschillende nazaten van Zeeuwse landverhuizers.

Informatie bij Arjan van Westen Monique Schoutsen, Ton Roos en Margje Eshuis en Cilmar Franceschetto cilmar@gmail.com +55 27 3223-2952

Vanaf 25 april voorstellingen in dorpen te Espirito Santo zoals Holanda, Holandinha. Melgaço en Garrafão. Aanwezig Ton Roos en Margje Eshuis en nazaten Zeeuwse landverhuizers. Informatie over deze voorstellingen anthonyroos@hotmail.com tel. +55 27 997441231

http://brazilie.nlambassade.org/nieuws/ ... zilie.htmlPlaats reactie