Salt of the earth: documentaire over Braziliaanse fotograaf

Hier vindt je films, documentaires, concerten en radiozenders uit Brazilie!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4827
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Salt of the earth: documentaire over Braziliaanse fotograaf

Bericht door quasimodo » wo feb 25, 2015 23:20

22
februari Komt dat zien > Waar moet je heen voor Braziliaanse optredens, festivals, eten, feesten?
Salt of the earth: documentaire over Braziliaanse fotograaf
Geplaatst op zondag, 22 februari, 2015 door Tanja Beek
De Duitse regisseur Wim Wenders heeft niet alleen naam gemaakt met zijn speelfilms hij heeft zich ook meermalen bewezen als documentairemaker, denk aan Buena Vista Social Club en Pina. Zijn nieuwste film is wederom een documentaire; samen met Juliano Ribeiro Salgado maakte hij een film over de Braziliaanse meesterfotograaf Sebastião Salgado, de vader van Juliano.

Salgado, wiens carrière ruim 40 jaar omspant, is vooral bekend geworden door zijn prachtige zwart-witfotografie. Werkte hij vroeger vooral in gebieden die door allerlei onheil waren getroffen (natuurrampen, burgeroorlogen, armoede en ziekte), de laatste jaren is zijn werkterrein (de flora en fauna van) de ongerepte natuur.

Salgado vertelt over zijn werk, gezeten achter een doorzichtige spiegel waarop de betreffende foto’s worden geprojecteerd. Zo ziet het publiek tegelijk man en werk. O.m. bekroond met de Speciale Jury Prijs, Un Certain Regard, bij het afgelopen filmfestival van Cannes. Salt of the earth is nu te zien in Rialto in Amsterdam.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4827
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Salt of the earth: documentaire over Braziliaanse fotogr

Bericht door quasimodo » do apr 23, 2015 20:38

Indrukkende film over Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado, een man van de aarde
Gepubliceerd op donderdag 23 april 2015 12:06
the salt of the earth 2Schijndel - Filmclub Schijndel organiseert aanstaande dinsdagavond 28 april in samenwerking met Veerkrachtig Schijndel de indrukwekkende film van Wim Wenders over de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. The Salt of the Earth is een bijzondere film. Het is het portret van een man, die van dichtbij heeft gezien hoe slecht de mens kan zijn, maar die ook heeft gezien dat er nog veel goeds en hoop op deze aarde is. Na twee uur ben je van een ding overtuigt. Wij mensen zijn inderdaad niet meer dan ‘The Salt of the Earth’, het zout van de aarde. Reserveren voor kaartjes in Het Gasthuis is noodzakelijk.

the salt of the earthBraziliaanse fotograaf Sebastião Salgado
Geboren op 8 februari 1944, is hij een veteraan op het gebied van fotografie. Hoewel hij na zijn studie aan de slag ging als econoom, koos hij in 1973 voor de fotografie. Salgado ontwikkelt zich als documentair fotograaf en is tussen 1979 en 1994 lid van het beroemde agentschap Magnum Photos, waarna hij met zijn vrouw Lelia het agentschap Amazonas Images opricht. Salgado is een fotograaf die het liefste zelfstandig langlopende projecten onderneemt. Veel van zijn werk is als boek verschenen, waaronder The Other Americas, Workers en Genesis.

Goudmijn Pelada
De Duitse film- en documentairemaker Wim Wenders, onder andere bekend van de film "Pina", en Salgado's zoon Juliano volgden de oude meester op de voet. We zien de fotograaf in eerste instantie genieten van de stilte boven op een berg in zijn thuisland Brazilië, al snel neemt hij ons mee naar de gekte van de goudmijn Serra Pelada, waar duizenden en duizenden vrije mannen hun leven waagden voor een stukje goud. Salgado heeft langere tijd tussen de mannen doorgebracht en dat tekent meteen zijn manier van werken, die vaker zal terugkomen deze film. Hij wordt een met zijn onderwerpen, leeft met ze, praat met ze om ze uiteindelijk vast te leggen in zijn kenmerkende zwart-wit foto's. Het is duidelijk dat Salgado zich ontwikkelt tot een sociaal fotograaf die jaren van huis is om zijn projecten tot in detail voor elkaar te krijgen, met zijn vrouw Lelia thuis als zijn rechterhand en motivator.

Rol van zijn vrouw Lelia
Het mooie in de film is, dat daarna niet Salgado zelf, maar zijn vrouw Lelia aangeeft hoezeer zij de drijvende kracht achter haar man is. Wanneer Salgado op een dieptepunt zit, besluit zij om samen met hem zijn ouderlijke ranch, 600 hectares dor gebied, opnieuw te beplanten met Atlantisch Regenwoud, zoals het in zijn kindertijd nog was. Het is niet alleen een uniek initiatief, maar het is ook het startpunt voor Genesis, zijn laatste project, waarin hij zich landschaps- en natuurfotografie eigen maakt, maar steeds in zijn eigen, kenmerkende zwart-wit stijl. Het is hier ook dat hij ontdekt dat de wereld minder verrot is als hij dacht, of zoals hij zelf zegt: "de helft van deze aarde is nog hetzelfde als bij de schepping, op de dag van Genesis". Het geeft de film hoop, geeft de zaal nieuwe hoop, wanneer de natuur en natuurvolken in alle glorie over het scherm rollen.

Meer informatie
Filmclub Schijndel vertoont in samenwerking met Veerkrachtig Schijndel deze recente film op dinsdag 28 april in Het Gasthuis, aanvang 20.00 uur. Informatie over Veerkrachtig Schijndel is te vinden op de website van Veerkrachtig Schijndel. Leden van Filmclub Schijndel en leden van Energie Coöperatie Schijndel betalen 5,5 euro toegang. Voor anderen is de toegang 7 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website van de filmclub of via info@schijndelfilm.nl
http://www.tvschijndel.nl/index.php/laa ... n-de-aardePlaats reactie