Pagina 1 van 1

Nieuwe gascentrale Pecém

Geplaatst: vr jan 14, 2022 18:21
door Progresso
En niet zo'n kleintje ook.

Totale capaciteit 1.6GW in vier units. Daarnaast nog een enorm drijvend gasopslagsysteem.

Resultaat van de veiling voor reservecapaciteit (voor als de wind niet schijnt, de zon niet waait, het water op is en de vraag extreem hoog is).

https://teslanano.com/industry-news/cei ... in-brazil/

https://www.opovo.com.br/noticias/econo ... tural.html

Re: Nieuwe gascentrale Pecém

Geplaatst: vr jan 14, 2022 23:45
door quasimodo
Die vraag zal binnen een hele korte tijd heel groot zijn. Je ziet overal ter wereld dat als er ergens groene stroom opgewekt wordt dit data centrums aantrekt. De grote tech bedrijven willen een groen imago. Misschien ook iets voor die bitcoin miners die worden ook op steeds meer plaatsen geweerd. Het is wel te hopen dat er hierdoor geen grote prijsstijgingen voor de burgers ontstaan.

Re: Nieuwe gascentrale Pecém

Geplaatst: za jan 15, 2022 00:45
door Progresso
Als al die plannen doorgaan met duizenden windmolens, mega-zonneparken, ontziltingsinstallatie, datacenters en waterstof fabrieken dan transformeert Ceará zich binnen enkele jaren naar een behoorlijk groot economisch centrum in Brazilië.

Normaal ben in altijd wel een beetje sceptisch met dit soort grootse plannen hier en noem ze meestal Praia do Futuro.

Hier zie je gewoon dat alle puzzelstukjes heel mooi op elkaar passen. Het kip en ei probleem (eerst hernieuwbare energie of eerste afnemers groene energie) eigenlijk al is opgelost.

M.b.t. die Bitcoinminers. Die zijn op zoek naar de allergoedkoopste energie en dat is energie die wel wordt opgewekt maar waar geen afnemers voor zijn.

Vandaag stond het windpark waar ik vanaf de veranda uitzicht op heb tussen de middag weer stil. Nou stond er ook niet heel wind, maar iedere zondag moet dat park stil worden gezet.

Die Bitcoinboeren willen maar al te graag een klein minicontainertje naast zo'n windmolen zetten om juist op dat soort moment de energie wel af te nemen. Een dagje stilstand kost de windmolenboer alleen maar geld, de afschrijving en rente lopen namelijk gewoon door.

Re: Nieuwe gascentrale Pecém

Geplaatst: zo jan 16, 2022 16:36
door quasimodo
Alleen nemen die geen genoegen met af en toe stroom. Vandaar is die gascentrale zo interessant. Overcapaciteit omzetten in waterstof en bij meer stroom nodig de gascentrale aan. En gas wat overblijft exporteren.

Re: Nieuwe gascentrale Pecém

Geplaatst: zo jan 16, 2022 17:37
door borsjea
En is het dan draaien op waterstof gas of een ander soort gas?
In SP heeft men een enorme zonnecellen centrale gebouwd aan de oevers van een watercentrale bassin, bij overcapaciteit pompt men weer wat water op.

Re: Nieuwe gascentrale Pecém

Geplaatst: zo jan 16, 2022 17:50
door borsjea
Zullen dit soort systemen nu steeds meer landen geen 1 op 1 teruglevering kennen de toekomst zijn?
Je eigen H2 centrale! Mits de huidige prijs van bijna 30.000 behoorlij zakt.


https://lavo.com.au/lavo-hydrogen-battery/