De wereld van Boudewijn Buch - Brazilië: Recife (1)

Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 1362
Posts: 1768
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

De wereld van Boudewijn Buch - Brazilië: Recife (1)

Post by Redactie » Sun Mar 04, 2018 15:32

De wereld van Boudewijn Buch - Brazilië: Recife (1)
door Redactie

In deze aflevering bezoekt hij Recife en omgeving (Pernambuco) in Brazilië op zoek naar sporen van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in de eerste helft van de 17e eeuw. Boudewijn Büch bezoekt de stad Recife, onder andere een museum aldaar, verder en het St.Franciscus-klooster met een uitgebreide...
Lees meer...Felix
Articles: 0
Posts: 1951
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: De wereld van Boudewijn Buch - Brazilië: Recife (1)

Post by Felix » Thu Mar 08, 2018 02:29

Zanger Componist (en advocaat :D) Alceu Valença uit Pernambuco heeft altijd veel interesse gehad in gouverneur Maurits van Nassau die in de 16e eeuw voor de West Indische Compagnie te Recife verbleef. Alceu reed zelfs verkleed als de gouverneur op een wit paard door de straten.

Gouverneur Maurits is over het algemeen nog steeds populair, waarschijnlijk omdat hij er maar zo kort gebleven is (7 jaar) want elke kolonisator komt uiteindelijk vooral om te halen en niet zozeer om te brengen.

Interessant was dat de West Indische Compagnie aandelen op de beurs had, in die tijd bestond dat al. De kritiek uit Nederland is meestal dat die aandeelhouders winst wilden zien, iets dat na 25 jaar toch wel heel normaal gevonden mag worden. Maar Maurits, die bekend stond als een verkwister, hij zat o.a. ook in Brazilië om de bouw van het Mauritshuis in Den Haag af te kunnen betalen, vroeg voortdurend om meer gelden voor de kolonie.

In 2003 werd Alceu gevraagd om in zijn huis een dinner te geven voor bezoekers Beatrix, zoon Willem en schoondochter Máxima en gevolg. De gasten waren na het dinner nogal verontwaardigd dat Alceu de aandacht helemaal naar zich zelf had getrokken en bij zich had gehouden. Maar, wat wil je, die man heeft écht showtalent.

In 1984 nam Alceu Valença een clip op die in het tv programma Fantástico (Globo) getoond werd. Het gaat om een lied genaamd 'Moinhos de Olinda" (Molens van Olinda). In de clip zie je hem door de Nederlandse polder fietsen. Betreffende clip heb ik niet aangetroffen, het lied wel:Post Reply