Handelsmissie Brazilië met Lilianne Ploumen 8/13-11

Uitgaanstips in Nederland of Fortaleza en omstreken post je hier!
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4286
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Handelsmissie Brazilië met Lilianne Ploumen 8/13-11

Bericht door quasimodo » do jul 30, 2015 13:42

28 juli 2015Nieuws
Economische missie naar Brazilië met minister Lilianne Ploumen in november

Reis van 8 t/m 13 november mee naar Brazilië met minister Lilianne Ploumen. Deze economische handelsmissie richt zich op de steden Curitiba, Belo Horizonte, Sao Paulo en Rio de Janeiro.

Brazilië is de grootste economie van Latijns-Amerika. Aangezien de groei op dit moment tegen zit, richt het Braziliaanse beleid zich op het aantrekken van innovatieve buitenlandse investeringen. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, onder meer op het terrein van afvalverwerking, urban health, duurzame energie en watermanagement. Er is behoefte aan innovatieve en integrale oplossingen op al deze terreinen.

Brazilië is door local content-eisen, invoerbelemmeringen, corruptie en bureaucratie geen gemakkelijke markt. Ondernemen in Brazilië is daarom een zaak van lange adem en het zorgvuldig opbouwen van een netwerk. Wilt u er klaar voor zijn zodra de Braziliaanse economie weer aantrekt? Ga dan mee op deze missie!

http://maritimetechnology.nl/economisch ... -november/


Economische missie naar Brazilië met minister Lilianne Ploumen

Wilt u zakendoen in Brazilië? Ga dan van 8 t/m 13 november mee met de economische missie naar Brazilië, deels in aanwezigheid van Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Brazilië staat voor grote economische en maatschappelijke uitdagingen, zoals verlies aan biodiversiteit, waterschaarste, overstromingen, energievoorziening, vergrijzing, verstedelijking, afvalverwerking en stijgende arbeidskosten. Het land richt zich daarom in toenemende mate op buitenlandse investeringen in technologische innovatie, infrastructuur (luchthavens, energie, spoor) en logistiek, de circulaire economie (waaronder schoonmaak van de Guanabara Bay), duurzame verstedelijking, watermanagement, automatisering etc.

Kansen voor Nederlandse bedrijven
De innovatieve en kennisintensieve producten van Nederlandse bedrijven sluiten hier goed bij aan. Hoewel Brazilië geen gemakkelijke markt is en door een economisch dal gaat, is het voor Nederlandse ondernemers juist nu het moment om te investeren in hun relatienetwerk. In deze missie ligt de focus daarbij op afvalverwerking, urban health, circulaire economie, energie, watertechnologie, deltatechnologie en maritiem. Er is behoefte aan innovatieve en integrale oplossingen op al deze terreinen.

Afval / Urban Health
De sector ‘solid waste’ kent een enorm potentieel. Er wordt meer dan 6,5 miljard euro in omgezet en de groei bedraagt jaarlijks zo’n 10 procent. Sinds 1 augustus 2014 is er nieuwe nationale wetgeving van kracht op het gebied van waste (water) management, de zogenoemde Politica Nacional de Residuos Sólidos (PNRS). Het gaat daarbij om gescheiden inzameling, recycling, landfills en Extended Producer Responsibility. Lokale overheden worstelen echter met de implementatie van deze regels en met de bewustwording bij de bevolking om zich eraan te houden. Ook zijn zij op zoek naar producten, oplossingen en technologie op het gebied van waste en urban health.

Energie
Brazilië kampt met steeds langere perioden van droogte. De vele waterkrachtcentrales die het land telt, konden hierdoor het afgelopen jaar onvoldoende vermogen leveren. Brazilië streeft daarom naar een bredere, duurzame energiemix. Het heeft al goede resultaten geboekt in de windenergiesector en start met het opzetten van een Zon PV-keten.

De eerste concessies voor grote Zon PV-projecten zijn vergeven, de eerste centrales worden dit jaar operationeel. Ook biomassa staat hoog op de agenda. De landbouwsector produceert grote hoeveelheden restmateriaal en het land heeft een grote bio-ethanol-industrie opgebouwd. Brazilië beschikt bovendien over aanzienlijke olie- en gasreserves. Om deze te exploreren en te exploiteren zijn buitenlandse technologie en kennis onontbeerlijk. Daarnaast is energiebesparing een belangrijke uitdaging. Smart grids en aanverwante technologieën kunnen hier uitkomst bieden.

Water
De watercrises in Brazilië nemen toe. Voor het eerst in de geschiedenis kampen de deelstaten São Paulo en Rio de Janeiro met watertekorten. Het waterpeil van de vijf reservoirs van het Cantareirasysteem staat gevaarlijk laag. De helft van de bevolking van São Paulo is voor zijn drinkwater van deze reservoirs afhankelijk, waardoor de waterproblematiek de komende hoog op de politieke agenda zal blijven. Daarnaast werden de deelstaten Amazonas, Espirito Santo, Minas Gerais, Acre en Rio Grande do Sul dit jaar juist getroffen door overstromingen.

In het Zuidoosten van Brazilië richten zowel de publieke als de private sector zich op efficiënt (her)gebruik van water en bewustwording van het belang van verantwoord watergebruik. Men is continu op zoek naar nieuwe technologieën die het watergebruik terugbrengen, lekken in de water-infrastructuur helpen opsporen, industrieel gebruik van water mogelijk maken en de onderhoudskosten van waterzuivering verlagen. Onder andere de textielindustrie van Minas Gerais kent een substantiële vraag naar industriële waterfilters en technische ondersteuning voor het gebruik hiervan. Naast het kopen van deze filters zoeken de bedrijven technische ondersteuning tijdens het gebruik van de filters. Ook mijnbouwgigant VALE zoekt naar een duurzame oplossing voor zijn watergebruik.

Olympische Spelen 2016
Brazilië organiseert in 2016 de Olympische Spelen. De wedstrijden van surfers en zeilers zullen plaatsvinden in de nu nog sterk vervuilde Guanabara Bay in Rio de Janeiro. Brazilië wil deze vervuiling tijdig en structureel aanpakken. Een Nederlands consortium van private en publieke partijen heeft de situatie tijdens een ‘fact finding’-missie in maart 2015 in kaart gebracht. Het heeft onlangs een offerte uitgebracht met integrale oplossingen voor zowel de korte (Olympische Spelen) als de lange termijn (circulaire economie). Dit zogenoemde bidbook is in ontvangst genomen door de staatssecretarissen van Sport en Milieu van de deelstaat Rio de Janeiro.

Focus van de missie
De missie richt zich op de volgende sectoren:

Afval (circulaire economie, urban health)
Energie (duurzame energie en toeleveranciers olie & gas)
Water (water- en deltatechnologie, maritiem)
Meer informatie over Brazilië vindt u op onze landenpagina.

Bedrijvenprogramma
De missie biedt Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen de gelegenheid om de Braziliaanse markt te verkennen, bestaande contacten aan te halen en nieuwe contacten aan te knopen. Het programma voorziet in matchmaking, thematische seminars/workshops, bedrijfsbezoeken en netwerkactiviteiten (zoals een Holland Trade Diner/Receptie). Bovendien kunnen tijdens de missie contracten of MoU’s en overeenkomsten worden ondertekend in het bijzijn van minister Ploumen.

Aanmelden
U kunt u zich tot en met 9 september 2015 aanmelden voor deze missie.

Kosten
Kosten van deelname: € 950 per bedrijf (max. 2 deelnemers per bedrijf). Bij meer dan twee deelnemers bedragen de meerkosten per extra deelnemer € 475. Reis- en verblijfkosten en individuele kosten (tolken, individueel transport) zijn voor eigen rekening.

De organisatie van deze economische missie is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het economische postennetwerk in Brazilië.

Deelnemersvoorwaarden
Als u deelneemt aan de missie dient u akkoord te gaan met de deelnemersvoorwaarden op het aanmeldformulier.

Meer informatie
Meer informatie over deze economische missie bij Hanneke Bogaerts, tel. 088 - 602 1253 of mail hanneke.bogaerts@rvo.nl

Download:
Concept programma missie Brazilië http://www.rvo.nl/sites/default/files/2 ... %C3%AB.pdf
PDF document | 98,13 KB

http://www.rvo.nl/actueel/evenementen/e ... 20braziliePlaats reactie