wonen en werken in fortaleza

Alles over emigratie naar Brazilië en remigratie naar de Lage Landen
Post Reply
bart rottiers
Articles: 0
Posts: 23
Joined: Sat Dec 22, 2012 14:08

wonen en werken in fortaleza

Post by bart rottiers » Tue Feb 05, 2013 19:20

ola
Wie van dit forum woont en werkt in fortaleza?
Is het makkelijk om aan werk te raken als gringo en wat verdient dit dan ongeveer?
abracos.User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2987
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Progresso » Tue Feb 05, 2013 21:52

Het verdient ongeveer tussen de R$500 en R$40.000 per maand.

Voorwaarde is dat je de taal perfect en beheerst en een uitmuntend gevoel hebt voor de "code" van de cultuur. Verder is het belangrijk dat je een heel goed netwerk hebt. Daarnaast is het aan te raden dat je minimaal een hele goede HBO of universitaire opleiding hebt genoten.

Mocht dit alles ontbreken dan wordt het allereerst heel moeilijk een baan te vinden en ten tweede zal je als je de baan vindt waarschijnlijk op het minimumloon terecht komen.bart rottiers
Articles: 0
Posts: 23
Joined: Sat Dec 22, 2012 14:08

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by bart rottiers » Tue Feb 05, 2013 22:00

mijn vrouw is braziliaanse zelf beheers ik de taal ook redelijk omdat ze haar land mist(de warmte nu vooral)
wou ik eens een jaar proberen daar te gaan wonen.
maar die opleidingen dat je hier opnoemt daar heb ik geen enkel van genooten. kkkkUser avatar
dorus
Satehut-specialist
Articles: 0
Posts: 1717
Joined: Mon Sep 17, 2007 16:40
Location: Oisterwijk

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by dorus » Tue Feb 05, 2013 22:45

Even de zoekfunctie op dit forum gebruiken want we hebben een lid die je kan uitleggen dat je met een inkomen van 1000 reais per maand nog geld over kan houden. Even "haan" intikken.


Sinds 2001

User avatar
q en q
Articles: 0
Posts: 279
Joined: Wed Nov 10, 2010 23:55
Location: Teresina

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by q en q » Tue Feb 05, 2013 22:57

Dorus, denk dat beter is om KIP met de gouden eieren aan te bevelen is als die HAAN ....ik deel je mening over dat het onmogelijk is om met 1000 RS rond te komen is in Brazilie


Leef met de dag........morgen kan het je laatste zijn ;-)

User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2987
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Progresso » Wed Feb 06, 2013 00:31

@ Bart: Dan wordt het overleven met R$600 per maand. Ik hoop dat je wat spaargeld hebt en je vriendin/vrouw een huisje in eigendom heeft.

In tegenstelling tot Dorus en anderen ben ik er wel van overtuigd dat je met R$1000 rond kunt komen. Meer dan de helft van de bevolking in Ceara moet het doen met een dergelijk inkomen (en vaak nog veel lager). Het is wel een survival tocht.

Voorkom dat je ook maar een real moet gaan lenen (van wie dan ook). Op het moment dat je hier aan begint trap je in een schuldenval waar je nagenoeg niet meer uitkomt. In de meeste favelas is er een schulddienstverlening die jouw probleem snel en eenvoudig oplost.

Gezondheidszorg is gratis (gratis heeft geen waarde zei mijn opa altijd). Ik geloof dat ik op het Brazilieforum wat fotos uit mijn privecollectie heb geplaatst om je een indruk te geven hoe een dergelijk ziekenhuis er van binnen uit ziet.

Voor rond de R$400/maand kun je iedere dag afwisselend warm eten (Arroz/Feijoa op maandag, Feijoa/Arroz op dinsdag enz) en 's-ochtend twee warme broodjes met koffie. Zondag kun je met een ticket van R$1.80 met de bus naar Praia do Futuro. Wel zelf Farofa, Baiao de dois en een fles cachaca meenemen en naast CrocoBeach gaan zitten. Je hebt hetzelfde uitzicht, het water is net zo warm en wellicht heb je net zo veel lol.

Electriciteit is duur. Zorg in ieder geval voor een koelkast. Met R$40 kom je wel weg. Water is ook niet echt goedkoop, als je een beetje zuinig bent kun je het af met R$20/maand, verder nog een gasfles per maand (R$45), credit voor je mobieltje R$15. Internet kost in de meeste cybers R$1,20 per uur, dus met een R$10/maand kun je je Facebook volledig updaten.

Als je werk hebt betaald de baas je transport (of je wordt met de bus opgehaald), je krijgt aan het eind van de maand een cesta basica met daarin voor twee weken rijst, bonen, olie, suiker en nog wat dingetjes.

Mocht je vriendin/vrouw geen huis in eigendom hebben, reken op een huur van rond de R$250/maand voor een kleine 50m2. Wil je dichter bij je werk wonen of dichter bij het centrum dan betaal je makkelijk het dubbele.

Kleding is ook wel te doen. Op zondag op de markt in het centrum kun je alle merkkleding voor rond de R$15 kopen. Sokken heb je niet nodig, onderbroeken doen op de markt ongeveer R$2,00.

Maak een klein spaarpotje voor tegenvallers (zoals medicijnen). Zorg dat je familie in Nederland je in geval van nood een vliegticket kunnen betalen.

Al met al is het goed te doen.

Ben je niet bereid om op een dergelijke manier te leven, begin dan niet aan het avontuur. Je hebt minimaal zo'n beetje R$5000/maand om een beetje "normaal" mee te doen. Een klien auto'tje, ziektekostenverzekering, internet, TV, mobieltjes, water, licht, uitgaan, leuke restaurants, clubs, barracas, kleding, tandarts, eten, drinken, school, studie, carnaval, Sao Joao, meubeltjes, inrichting van je huis, een redelijk huis of appartement in een redelijke buurt enzovoort.muddyron
Articles: 0

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by muddyron » Wed Feb 06, 2013 01:27

quote""voorkom dat je ook maar een real moet gaan lenen (van wie dan ook). Op het moment dat je hier aan begint trap je in een schuldenval waar je nagenoeg niet meer uitkomt. In de meeste favelas is er een schulddienstverlening die jouw probleem snel en eenvoudig oplost. ""
dus jouw oplossing is om in een favela te gaan wonen,laten we nou toch alsjeblieft een beetje ons verstand blijven gebruiken!!!!!!!!!!!!!!!!!Bert
Articles: 0
Posts: 619
Joined: Tue Apr 29, 2008 18:57
Location: Fortaleza

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Bert » Wed Feb 06, 2013 01:35

Begin gewoon een eigen bedrijfje zoals zovelen hier. inkomsten 0 tot 10.000 per maand
belangrijk is een klein startkapitaal een een vrouw/partner die niet haar opleiding niet alleen uit Iracema heeft
maar enig goed verstand heeft en zakelijk inzicht.

Er zijn hier zoveel kansen ik zie bijna elke dag wel wat anders om geld mee te kunnen verdienenUser avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2987
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Progresso » Wed Feb 06, 2013 04:05

@Bert: Een eigen bedrijfje beginnen klinkt makkelijk maar is het absoluut niet. Ik ken enkele Nederlandse ondernemers in Brazilie die het goed tot zeer goed doen. Ik ken vele ondernemers die met moeite het hoofd boven water kunnen houden. De concurrentie is moordend. Je zult in nagenoeg alle branches tevens moeten concurreren tegen aanbieders die volledig informeel werken.

De ideeen liggen inderdaad voor het oprapen. De eerste vraag die ik altijd stel is wat de reden zou kunnen zijn dat een Braziliaan dat idee niet oppakt. Als je dat anwoord weet dan ben al een goede stap verder.

Aan de vraagstelling van Bart kan ik je bij voorbaat al aangeven dat het runnen van een onderneming geen succes gaat worden.

Natuurlijk adviseer ik niemand om zich zonder meer te vestigen in een favela. Wat ik wilde aangeven dat het aangaan van schulden (en het kopen op krediet) een uitzichtloze weg is in Brazilie. In Nederland kun je je failliet laten verklaren en met een schone lei beginnen. In de meeste wijken in Fortaleza wordt een andere methode gebruikt, zoals je weet.

Overigens bieden de favelas een perfecte investeringsmogelijkheid. Je moet echter wel ballen hebben en een redelijke lange adem.muddyron
Articles: 0

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by muddyron » Wed Feb 06, 2013 05:00

en een kogelvrij vest niet te vergeten.Bert
Articles: 0
Posts: 619
Joined: Tue Apr 29, 2008 18:57
Location: Fortaleza

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Bert » Wed Feb 06, 2013 07:26

mtilburg wrote:Ja, dat zal wel, maar leer eerst een beetje rekenen zou ik je willen aanraden.

Met enige moeite en hard werken kan je best wel een OMZET halen van 10.000.
Maar Bert vergeet geloof ik dat er ook uitgaven zijn. Omzet zijn geen inkomsten, en zelfs als je aan het eind van de maand overhoudt wil dat nog niet zeggen dat je het in je zak kan steken.

In een land waar driekwart van de mensen inderdaad van niet meer dat twee maal minimum moet rondkomen, en een niet gering deel van de expats van de AOW en een klein pensioen, waar bovendien de spoeling dun en de concurrentie hevig is (je bent namelijk echt de eerste niet met dat lumineuze idee) zijn de kansen dat je in de goot belandt groter dan dat je je eigen broek kan ophouden.

Die zogenaamde kansen, daar zijn al heel wat mensen op stukgelopen in Brazilie.
Probleem van jou denk ik is dat jouw referentie horeca is. als je tegen mij zegt dat ik moet gaan leren rekenen moet jij eens verder kijken wat ik schrijf dan je neus lang is!

stukgelopen ideeen natuurlijk zijn die er!! Daarom schreef ik ook iets over de benodigde kwaliteiten van een partner/vrouw
Last edited by Bert on Wed Feb 06, 2013 07:48, edited 1 time in total.Bert
Articles: 0
Posts: 619
Joined: Tue Apr 29, 2008 18:57
Location: Fortaleza

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Bert » Wed Feb 06, 2013 07:46

Progresso wrote:@Bert: Een eigen bedrijfje beginnen klinkt makkelijk maar is het absoluut niet. Ik ken enkele Nederlandse ondernemers in Brazilie die het goed tot zeer goed doen. Ik ken vele ondernemers die met moeite het hoofd boven water kunnen houden. De concurrentie is moordend. Je zult in nagenoeg alle branches tevens moeten concurreren tegen aanbieders die volledig informeel werken.

De ideeen liggen inderdaad voor het oprapen. De eerste vraag die ik altijd stel is wat de reden zou kunnen zijn dat een Braziliaan dat idee niet oppakt. Als je dat anwoord weet dan ben al een goede stap verder.

Aan de vraagstelling van Bart kan ik je bij voorbaat al aangeven dat het runnen van een onderneming geen succes gaat worden.

Natuurlijk adviseer ik niemand om zich zonder meer te vestigen in een favela. Wat ik wilde aangeven dat het aangaan van schulden (en het kopen op krediet) een uitzichtloze weg is in Brazilie. In Nederland kun je je failliet laten verklaren en met een schone lei beginnen. In de meeste wijken in Fortaleza wordt een andere methode gebruikt, zoals je weet.

Overigens bieden de favelas een perfecte investeringsmogelijkheid. Je moet echter wel ballen hebben en een redelijke lange adem.
@Progresso ik ben zelf ook ervaringsdeskundige. Zonder mijn vrouw/partner was het echter ook nooit gelukt.

Een favella zou ik nooit wat mee doe, blijf ik altijd buiten. Geld verdien je van mensen die geld hebben en die wonen daar niet.

Problemen, van de ideeën van de meeste Nederlanders is dat ze die opdoen op de Beira Mar of het strand en niet verder kijken nadenken dan hun neus lang is.

@Bart Begin laat je vrouw een online cursus te volgen over het runnende types micro empresas en ondernemen. Hoofdregel is dat je meer moet verdienen dan uitgeven.

Ps. waar kun je in Fortaleza echt goede friet krijgen?User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2776
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by quasimodo » Wed Feb 06, 2013 08:55

Ps. waar kun je echt goede friet krijgen?

Probeer het eens bij bar internationaal, daar hebben ze in ieder geval alle populaire nederlandse sauzen en snacks erbij. Wil je echt verse friet, word het denk ik toch zelf aardappelen schillen want die ben ik nog niet tegen gekomen. Misschien iemand anders wel.comulder
Articles: 0
Posts: 330
Joined: Thu Jul 30, 2009 13:52

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by comulder » Wed Feb 06, 2013 09:32

Geld moet je gewoon van Braziliaanse familie lenen. Ik heb, voor zover ik kan nagaan, nog niet meegemaakt dat door familieleden geleend geld werd terugbetaald. Het lijkt er op dat lenen, tenmiste als het familie betreft, een ander woord is voor geven.User avatar
dorus
Satehut-specialist
Articles: 0
Posts: 1717
Joined: Mon Sep 17, 2007 16:40
Location: Oisterwijk

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by dorus » Wed Feb 06, 2013 19:44

Ik zie de posting van Bart al voor me over een jaar: "Ik heb me van niets opgewerkt tot de status van volledige armoede"


Sinds 2001

bart rottiers
Articles: 0
Posts: 23
Joined: Sat Dec 22, 2012 14:08

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by bart rottiers » Wed Feb 06, 2013 20:02

Amai dorus gij beziet het leven ook van de positieve kant he!
De vraag was wie woont en werkt er in fortaleza meer niet.Bert
Articles: 0
Posts: 619
Joined: Tue Apr 29, 2008 18:57
Location: Fortaleza

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Bert » Wed Feb 06, 2013 21:06

mtilburg wrote:
Bert wrote: Probleem van jou denk ik is dat jouw referentie horeca is. als je tegen mij zegt dat ik moet gaan leren rekenen moet jij eens verder kijken wat ik schrijf dan je neus lang is!

Uit wat jij schreef maakte ik op dat je bij het stoplicht met ballen gaat gooien of ruiten gaat schoonmaken. Dan heb je inderdaad vrijwel 0 investering, dus 0 afschrijving, geen huur, geen electrarekening, geen personeelskosten, geen belasting, geen oprichtingskosten voor het bedrijf, geen contador/boekhouder, geen verzekeringskosten, etc.
Jammer dat je niet even de moeite neemt om eerst goed te lezen en daarna te reageren. Ik schreef "een klein startkapitaal"
Ik denk dat de meeste mensen begrijpen dat ik hiermee 10.000 tot 50.000 euro bedoelde. Als ik vrijwel 0 wil investeren had ik dit wel anders verwoord.Bert
Articles: 0
Posts: 619
Joined: Tue Apr 29, 2008 18:57
Location: Fortaleza

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by Bert » Sat Feb 09, 2013 18:12

Wellicht is dit ook een idee voor Bart, maar dan wel met echte Belgische friet.

http://www.fortalezacorner.nl/viewtopic ... 305#p10305bart rottiers
Articles: 0
Posts: 23
Joined: Sat Dec 22, 2012 14:08

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by bart rottiers » Sun Feb 10, 2013 11:17

Bert dat zie ik me nog niet doen ze.
Trouwens die kerel nog nooit tege gekomen.User avatar
quasimodo
Articles: 0
Posts: 2776
Joined: Fri Jun 08, 2012 23:17
Location: Erp

Re: wonen en werken in fortaleza

Post by quasimodo » Sun Feb 10, 2013 16:24

Belgische mayo kun je zelf maken. Deze wordt namelijk vaak vers bereid. Dit in tegenstelling tot nederlandse die vaak fabrieksmatig bereid wordt met kunstmatige stoffen en vaak veel zoeter is.Post Reply