Salvador da Bahia, originele hoofdstad van Brazilië sedert 1549

Alles over Bahia
Post Reply
User avatar
Ivan Bahia
Articles: 0
Posts: 90
Joined: Sat Jul 21, 2018 16:19
Contact:

Salvador da Bahia, originele hoofdstad van Brazilië sedert 1549

Post by Ivan Bahia » Thu Aug 13, 2020 15:49

Ooit werd Salvador gesticht als eerste zetel van het Portugese koloniale bestuur in Brazilië, door gouverneur Tomé de Sousa via een Portugees Koninklijk decreet dat dateert uit 1548 en effectief werd toegepast in 1549.
Salvador evolueerde tot de allereerste hoofdstad van Brazilië.
De stad is één van de oudste in Amerika maar ook één van de eerste geplande steden ter wereld, nog in de Renaissanceperiode
De rol van hoofdstad van het land werd in 1763 over genomen door Rio de Janeiro en in 1960 door een volledig nieuw gebouwde stad Brasilia.
Vandaag is Salvador de hoofdstad van de federale deelstaat Bahia.

Gelegen in de Noordoostelijke regio van Brazilië, is Salvador bekend in het hele land voor zijn gastronomie, muziek en architectuur.

De Afrikaanse invloed in vele culturele aspecten van de stad maakt haar tot het centrum van de Afro-Braziliaanse cultuur.
De centralisatie als hoofdstad en de slaven-kolonisatie waren belangrijke factoren in de vorming van het profiel van de gemeente, evenals bepaalde geografische kenmerken. De stad werd gebouwd volgens de ruige topografie, eerst met de vorming van twee niveaus (Bovenstad en Benedenstad) op een steile helling en later met het ontwerp van valleiwegen.
Met 692.818 vierkante kilometer oppervlakte, is het ondergedompelde gebied schiereiland en de kust wordt begrensd door de Baai van Allerheiligen in het westen en de Atlantische Oceaan in het oosten.
Het Historisch Centrum van Salvador, gesymboliseerd aan de rand van Largo do Pelourinho, staat bekend om zijn Portugese koloniale architectuur met historische monumenten die dateren van de 17e eeuw tot het begin van de 20e eeuw, en is in 1985 door de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Salvador is tevens hét Podium van een van de grootste carnavals ter wereld (grootste straatfestival ter wereld volgens het Guinness Book), de internationale erkenning van de muziek van Salvador kwam door de aankondiging in december 2015 van de integratie van de gemeente in het Netwerk van Creatieve Steden van de UNESCO, na erkend te zijn als "Stad van Muziek", een unieke titel in het land.

Met meer dan 3 miljoen inwoners is het de dichtstbevolkte gemeente in het noordoosten en de derde in Brazilië.
Onder de Latijns-Amerikaanse steden is het de negende, overtroffen door São Paulo, Mexico City, Buenos Aires, Lima, Bogotá, Rio de Janeiro, Santiago en Brasilia (dit overtrof Salvador in 2016, maar het is een federaal district en geen gemeente).
Het is een grootstedelijk gebied dat bekend staat als "Groot Salvador" en dat volgens het Braziliaanse Instituut voor Geografie en Statistiek (BIM) in 2016 naar schatting 3 984 583 inwoners had, waardoor het de op één na dichtstbevolkte agglomeratie in het noordoosten is, de zevende in Brazilië en een van de 120 grootste ter wereld. Ook voor deze dimensies van de stadsbevolking wordt het door het BIM geclassificeerd als een regionale metropool.

Economisch centrum van de staat, Salvador is ook een havenstad, administratief centrum en toerisme.
In 2017 had het het hoogste bruto binnenlands product (BBP) van de noordoostelijke gemeenten.
Daarnaast is het de thuisbasis van belangrijke regionale, nationale en internationale bedrijven, zoals de Odebrecht Organisatie, Braskem, Coelba, Suzano, Monsanto (recent overgenomen door de Bayer groep) en autoconstructeur Ford.

Je kan de stad nu ook bezoeken met een (van oorsprong) Nederlandstalig stadsgids tijdens de bekende dag-uitstap "Salvador, 500 jaar in 1 dag" (link 'http://ivan-salvador-bahia-guide.com.br ... r.001.html') uitstap, die kan per auto of zelfs op puur ecologische verantwoorde wijze uitsluitend te voet.
Tijdens de rondleiding maak je kennis met de lokale cultuur, architectuur, culinaire specialiteiten en dit alles in nauw contact met de lokale bevolking.

Laat niet na om hier vragen te stellen of je eigen ervaringen van deze bruisende stad te delen.

Tropische groet uit Salvador da Bahia,

Ivan Bahia

Image

Image

Image

Image

Image


Je leeft maar één keer, maak er het beste van en ... geniet :D
Je kan ons steeds bereiken voor Bahia-informatie via onze site http://ivan-salvador-bahia-guide.com.br/

Post Reply