Houd de armen dom

Plaats reactie
Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7069
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Houd de armen dom

Bericht door Progresso » ma jan 16, 2023 01:48

Lula spreekt zijn veto uit over het onderwijsprogramma op de lagere school. Geen programmeerlessen en robotica.

Met geen mogelijkheid gaan getalenteeerde kinderen uit de arme klasse kennismaken met programmeren.

Een simpele Raspberry Pi kost gewoon RS1000. Op zo'n ding kun je de hele basis leren. Maar RS1000 kunnen de ouders van die kinderen zich helemaal niet veroorloven.

Maar ja, stel je voor dat je echt een generatie gaat laten kennismaken met IT en zo'n generatie gaat begrijpen wat de broncode is van een stemmachine. Dat moet je natuurlijk niet willen.

Tienduizenden zeer goed betaalde zijn er in de Braziliaanse IT sector. Salarissen die gewoon vergelijkbaar zijn met Amerikaanse of Europese salarissen. Daarvan weet je nu al dat die over 10 jaar uitsluitend gaan naar kinderen die opgegroeid zijn in een rijkere klasse.

https://www.cnnbrasil.com.br/politica/l ... e-escolar/joaninha
Artikels: 0
Berichten: 492
Lid geworden op: ma sep 25, 2017 20:48

Re: Houd de armen dom

Bericht door joaninha » ma jan 16, 2023 06:16

Dat ze de broncode van de stemmachines niet begrijpen zal vast de onderliggende gedachte zijn om programmeren niet in het basisonderwijs in te voeren.
Ik betwijfel of programmeren en digitaal onderwijs wel zo goed is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Vele onderzoeken tonen aan dat digitaal onderwijs kinderen dom maakt. De hersenen van kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Als je leert schrijven met de hand stimuleer je de hersenen veel meer dan als kinderen op een tablet typen. Bij schrijven met de hand moeten de hersenen meer aan het werk en worden ze beter ontwikkeld en minder lui. En als je ouderwets de tafels in het hoofd stampt, helpt je dat bij hoofdrekenen. Een beetje digitaal onderwijs is misschien ok. Maar goed schrijven en lezen leren is veel belangrijker. Met digitale middelen omgaan leren ze thuis ook wel, want in welk gezin is geen smartphone oid aanwezig? En dan is het erg handig dat ze lezen kunnen. Nu leren ze al met smartphones om te gaan voordat ze kunnen lezen. Die icoontjes en appjes begrijpen ze al zonder een woord te begrijpen is mijn ervaring.joaninha
Artikels: 0
Berichten: 492
Lid geworden op: ma sep 25, 2017 20:48

Re: Houd de armen dom

Bericht door joaninha » ma jan 16, 2023 06:32

Tablet maakt kinderen dom.

https://www.trouw.nl/cs-be1ca3f2joaninha
Artikels: 0
Berichten: 492
Lid geworden op: ma sep 25, 2017 20:48

Re: Houd de armen dom

Bericht door joaninha » ma jan 16, 2023 13:27

Programmeren en alle ins en outs ervan kennen is altijd iets voor nerds geweest. Ik ken bijna geen mensen om mij heen die het beheersen, maar iedereen kan met computers en programmas werken.
Ik gaf ooit de zoon van een vriendin een oude computer. Zonder dat hij op school daarover geleerd had, sloopte hij de computer helemaal uit elkaar en ging zich erin verdiepen. Daarna kon hijzelf computers samenstellen en weet hij hoe programmas werken en wat erin een computer gebeurd. Dat zijn nerds. Die heb je in alle sociale klassen. Maar de meesten, rijk en arm interesseert het niet zoveel en ze hebben weinig aan zulke gedetailleerde kennis.
Maar gelukkig zitten er altijd nerds tussen die er wel dieper op ingaan. Die hebben we nodig en je vindt ze onder arm en rijk. Wat later op de basisschool kun je dus best wat over computers leren. Hoe een computer in elkaar zit wat erin gebeurd. En later ook digitaal onderwijs. Maar beter pas nadat ze goed kunnen schrijven met de hand en hoofdrekenen. Dat is beter voor een goede ontwikkeling van de hersenen.borsjea
Artikels: 0
Berichten: 4022
Lid geworden op: di jan 20, 2015 19:25
Locatie: Curitiba - PR

Re: Houd de armen dom

Bericht door borsjea » ma jan 16, 2023 15:43

Robótica was daar ook niet een schandaaltje met mee supergefactureerde onderdelen en een vriendje vd kamer voorzitter als leverencier, weet niet of het hier om simpele Raspberry Pi ging die voor het 10 voudige werdt verkocht?
Op de scholen die ik ken, en dat zijn geen partuculieren scholen zijn gewoon computers, tablets, smartbords etc aanwezig de omgang met dit soort zaken is er dus al.

Op de scholen estadual in parana zorgde de invoer van programmeerlessen en robotica voor het schrappen van de vakken art en cultuur wat tot hevigen protesten onder de ouder leiden.

Zelf heb ik een groot deel van mijn leven geprogrammeerd. Mijn eerste kennis van programeren deed ik op thuis op een vic20. was het eerst domweg over typen van voorbeeld programma´s uit tijdschriften al snel schreef ik zelf programma´s waarvan een aantal weer door andere uit de tijdschriften konden worden overgetypt. Bij bijdrijven waar ik in dienst kwam lag er altijd wel een taak om een nieuwe taal te en dat deed je meestal "on the run".
In mijn tijd was het nog echt broncode werk, deels hebben we dat werk met simpele eigen gebouwden generadoren versimpeld.
Heden ten dagen wordt het groten deel van het programeren uit handen genomen door de zogenaamde visual studio´s versies die alle talen wel hebben.
Voor wie een vakstudie volgt in die richting is bij het vervolg onderwijs voldoende ruimte.

Op dit moment is er een enorme achterstand in het onderwijs, nationaal kan men beter het voorbeeld van de staat São Paulo die op grote schaal bij het estaduale onderwijs een intergraal lesprogramma invoerd, dus geen halve dagen maar hele dagen les. Voor zover ik heb begrepen uit de lezing van de nieuwe minister van onderwijs bestaan daar ook de plannen. Maar zulke plannen zijn natuurlijk niet te realiseren met de enorme bezuinigingen die de vorige regeering op de begroting hadden gezet.Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7069
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Houd de armen dom

Bericht door Progresso » ma jan 16, 2023 16:34

Het beschikbaar zijn van computers op scholen is wat anders als onderwijs geven in programmeren.

Hier in Ceará hebben alle kinderen de beschikking gekregen over een tablet om zo tijdens de pandemie online onderwijs te krijgen.

Ook is het deeltijd onderwijs nu voltijd geworden, en het is te hopen dat Camilo Santana, de huidige minister van onderwijs dit in heel Brazilië gaat doorvoeren. Zo is er dus ook tijd om programmeren op het lesprogramma te krijgen, maar Lula wil niet dat deze belangrijke vaardigheid wordt bijgebracht.

Dat programmeren op zich met allemaal hulpmiddelen een stuk makkelijker is doet niets af aan het feit dat je de basis moet kennen. Ik kan nu ook met gemak naar Frankrijk en met Google translate me redelijk behelpen. Toch ben ik blij dat ik redelijk Frans spreek.

Dat met die Vic20 herken ik. Mijn eerste apparaat was een ZX80 waar je hexadecimaal moest kloppen om er iets zinnigs uit te krijgen. Dat zal denk ik ook wel de reden zijn dat ik nooit veel plezier aan programmeren heb beleefd (Net zoals Franse taal overigens).

Maar een Vic20 kostte destijds niet het maandsalaris van je ouders. En je ouders hadden waarschijnlijk ook nog wel een spaarpotje waar meer in zat als Hfl 200. Een RaspberryPi kost gewoon een maandsalaris.

Leren programmeren betekent gewoon leren logisch na te denken, extreem veel creativiteit gebruiken en leren denken.

In de curricula van het Braziliaanse onderwijs is er een overmaat aan "soft skills", waar je ook nog eens moet bedenken dat er nauwelijks taalonderwijs wordt gegeven. Engels lukt nog wel, maar is van een bedroevend niveau. Een buurmeisje ging naar het gymnasium. Ik vroeg hoe het ging met haar Latijn. Het antwoord laat ik maar achterwege.

De harde vakken, wis-, natuur- en scheikunde hebben een zeer bescheiden plaats. In het lager onderwijs is het rekenonderwijs bedroevend. Het komische resultaat kun je dagelijks meemaken aan de kassa van de supermarkt.

Het is een gemiste kans.Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4803
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Houd de armen dom

Bericht door quasimodo » ma jan 16, 2023 17:31

Een simpele Raspberry Pi kost gewoon RS1000.
Misschien eens ergens anders gaan shoppen op Aliexpress heb je voor dat geld al de nieuwste modellen met veel extra's. Ik gebruikte vroeger de goedkoopste modellen wel eens voor rommelen met iptv.Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7069
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Houd de armen dom

Bericht door Progresso » ma jan 16, 2023 17:42

Op Mercadolivre vind ik het goedkoopste bruikbare setje voor RS1200.

Dan moet je wel iedere avond ruzie maken met je moeder omdat die natuurlijk de novela niet wil missen.

Koop je er een piepklein beeldscherm bij komt er nog RS300 bij.

https://produto.mercadolivre.com.br/MLB ... ifonte-_JMGebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4803
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Houd de armen dom

Bericht door quasimodo » ma jan 16, 2023 21:48

Zoals ik al zei niet de goedkoopste winkel. Maar als het gaat om goedkoop programeren zou ik ook niet beginnen met een Raspberry. Dit kan ook prima op een laptop of computer die je 2e hands wel goedkoper kan krijgen. Maar ik zie hier ook weinig jonge kinderen hier zich mee bezig houden. Wel op de leeftijd van de middelbare school.Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7069
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Houd de armen dom

Bericht door Progresso » ma jan 16, 2023 22:55

Er is hier nauwelijks een markt voor tweedehands computers en wat er dan te koop is is meestal troep. Een nerd kan er wel wat mee, maar iemand die voor het eerst achter zo'n apparaat plaatsneemt en na een paar keer te zijn geconfronteerd met een blauw scherm of een harddisk die helemaal vol is met virussen geeft het snel op.

Die nerds die komen er wel, maar wil je massaal miljoenen kennis de basisvaardigheden van het programmeren bij brengen dan moet je dat met goed lesmateriaal doen en met leerkrachten die de vakbekwaamheid over kunnen brengen.

Maar ja, Lula wil het niet. Dan houd het op. Ik vind het een gemiste kans.joaninha
Artikels: 0
Berichten: 492
Lid geworden op: ma sep 25, 2017 20:48

Re: Houd de armen dom

Bericht door joaninha » di jan 17, 2023 16:19

Ik heb geen programmeren op school geleerd en ook geen robotica. Heel vroeger , toen er homecomputers kwamen heb ik mij uit interesse weleens een klein beetje in verdiept. Ik werk in een bedrijf met automatische processen en robots. Ik ben proces operator en bestuur het sterk geautomatiseerde proces en ook robots om die vanuit een storing bijvoorbeeld weer in een basispositie te zetten. Daar hoef je geen programmeren of robotica voor hebben geleerd. Wanneer ik er niet uitkom, dan zijn er IT specialisten die dit in samenwerking met mij op afstand oplossen wat af en toe eens voorkomt. Die kunnen over de hele wereld zitten. Vroeger hadden we Honeywell en kreeg ik vaak iemand uit India aan de lijn. Tegenwoordig hebben we Rockwell en zitten de specialisten in Brabant of België die ook ons proces begrijpen. Dat gaat veel beter in eigen taal. Programmeren is een specialisme geworden. Onzin om dit lagere school leerlingen bij te brengen. Je leert ze toch ook niet hoe je een harttransplantatie moet uitvoeren? Computers en Tablets in het onderwijs is prima en voegt veel toe, maar beter dit pas doen wanneer kinderen het schrijven met de hand en rekenen uit het hoofd onder de knie hebben. Dat is beter voor hun hersenen.
En taalonderwijs zou ook meer nut hebben, hoewel we ons zonder talenkennis steeds beter met behulp van digitale hulpmiddelen en kunstmatige intelligentie kunnen redden.borsjea
Artikels: 0
Berichten: 4022
Lid geworden op: di jan 20, 2015 19:25
Locatie: Curitiba - PR

Re: Houd de armen dom

Bericht door borsjea » di jan 17, 2023 22:43

Hoofdreken, bij mij op de mavo was uitgezonderd voor het vak scheikunde de rekenmachine pas in het laatste jaar toegestaan te gebruiken. Nog steeds lukt het mij vaak om andere de een machine gebruik voor te zijn met het totaal vd berekening. Ik heb jaren lang tijdens de studie bij AH gewerkt en ook soms achter een oude tradicionele kassa waar je nog bedragen moest aanslaan. Een leuk spelletje was het eindbedrag al noemen zonder de totaaltoets aan te slaan en zodra de klant op het display keek het bedrag te voorschijn toveren. Nog steeds weet ik uit mijn hoofd prijzen met verschillend gewichten van het zelfde soort product te vergelijken. Later heeft me dat ook geholpen tijdens het programeren waarbij mij kracht lag in programma's waar gerekend moest worden.
Het gebruik van computers/mobiele telefoons zal iedereen mee hebben te maken en dat hoort bij het leerproces. Programeren dat doet slechts een hele kleine groep en daarbij is heden ten dagen de kennis vd taal minder belangrijk.dan goede taal en reken vaardigheden. Kijkende in Nederland bij de opleiding van onderwijzers dan zie je dat een grote groep aankomende docenten zakt op die vaardigheden een absolute schande.Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7069
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Houd de armen dom

Bericht door Progresso » wo jan 18, 2023 01:27

In ieder geval gaan de salarissen van de onderwijzers flink omhoog. Ik zag nog wat meer goede plannen van Camilo Santano.

Ik ben altijd wel een fan van hem geweest. Gewoon een gouverneur die de deelstaat Ceará goed heeft bestuurd. Hopenlijk lukt het hem om het Braziliaans onderwijs op een fors hoger niveau te tillen.

Dat programmeren is geen halszaak. Ik zie het als een gemiste kans. , omdat het enerzijds gewoon helpt om kinderen logisch te leren denken en gestructureerd en zorgvuldig te werken en anderzijds om de 80% van de kinderen die, omdat ze in armoede opleven, pas op heel laat leeftijd kennis maken met de mogelijkheden van informatietechnologie en een kans te bieden om zich uit die ellende te trekken.Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7069
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Houd de armen dom

Bericht door Progresso » di jan 24, 2023 13:45

borsjea schreef:
di jan 17, 2023 22:43
Kijkende in Nederland bij de opleiding van onderwijzers dan zie je dat een grote groep aankomende docenten zakt op die vaardigheden een absolute schande.
Waarom zou je eigenlijk nog in onderwijs willen investeren? De Artificial Intelligence maakt wel heel erg grote stappen.

ChatGPT lukt het al om te programmeren. Dat vond ik al redelijk bijzonder. Maar het lukt ChatGPT gewoon om te slagen voor een MBA-examen, het examen voor rechtenstudies in Amerika (bar) en de examens voor de medicijnstudie.borsjea
Artikels: 0
Berichten: 4022
Lid geworden op: di jan 20, 2015 19:25
Locatie: Curitiba - PR

Re: Houd de armen dom

Bericht door borsjea » di jan 24, 2023 15:04

Progresso schreef:
di jan 24, 2023 13:45
Waarom zou je eigenlijk nog in onderwijs willen investeren? De Artificial Intelligence maakt wel heel erg grote stappen.

ChatGPT lukt het al om te programmeren. Dat vond ik al redelijk bijzonder. Maar het lukt ChatGPT gewoon om te slagen voor een MBA-examen, het examen voor rechtenstudies in Amerika (bar) en de examens voor de medicijnstudie.
Onderwijs is vaak grotendeels gericht op de administrative beroepen, wereldwijd zie je toch dat de vraag op technische handjes ontstaan. In Nederland zijn al LTS, MTS baantjes die meer verdienen dan een administrative HBO functie. In Brazilië zie je dat vaak de techniscge functies van vader op zoon overgaat en die dus een belangrijke onderwijzer is.Felix
Artikels: 0
Berichten: 4555
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Houd de armen dom

Bericht door Felix » di jan 24, 2023 15:53

In het lager onderwijs is het ook van groot belang dat de kinderen er een warme maaltijd krijgen. Want inderdaad het is bewezen dat ondervoeding ook de intelligentie negatief beïnvloedt. In de jaren bolsonaro is het budget voor deze maaltijden enorm gekrompen en kwam het voor dat leerlingen met zijn vieren een gekookt ei moesten delen en dat er verder slechts twee of drie koekjes (geen warme maaltijden meer) per leerling beschikbaar waren, alles streng afgemeten.Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7069
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Houd de armen dom

Bericht door Progresso » di jan 24, 2023 16:11

Ik heb nog steeds de financiële onderbouwing van Camilo Santos gezien. Wel dat hij het onderwijs de hele dag wil geven en dat de leerkrachten een zeer forse loonsverhoging krijgen.

Ik ben benieuwd of hij genoeg geld krijgt van Haddad om zijn uiterst (voor Brazilië dan) ambitieuze plannen uit te voeren.Plaats reactie