Wat is forró?

De muziek van Fortaleza, MP3 downloads, info over nieuwe cd's / dvd's en bands vind je hier!
Post Reply
User avatar
Salseros
Articles: 0
Posts: 2959
Joined: Sat Feb 24, 2007 01:00
Location: Dordrecht / Fortaleza

Wat is forró?

Post by Salseros » Sat Mar 03, 2007 00:28

Forró! Een volksmuziek die z'n wortels heeft in het noordoosten van Brazil, maar inmiddels in heel Brazilië beluisterd wordt. En gedanst! Wie naar Brazil gaat, mag zeker niet vergeten om dit stukje cultuur zelf te ervaren. En voor wie niet meer kan stoppen, of alvast wil oefenen: forró is ook in Nederland doorgedrongen.

Muziek uit de sertão
Forró is dansmuziek uit de sertão, het Noordoosten, de woestijn van Brazilië. De zon is daar genadeloos, de grond weerbarstig en de mensen hebben er niet veel, maar wat ze wel hebben is hun daverende dansfeesten, die vaak de hele nacht duren. Oorspronkelijk is het boerendans muziek, tussen cajun, zydeco en samba in. Forró staat zowel voor de populaire dans als voor het type muziek dat de dans begeleidt. Sinds een jaar of tien is Forró een rage en wordt bijna overal in het land gedanst. Een bekend kenmerk van deze muziekstijl is de begeleiding op de accordeon. Traditionele Forró, wat met slechts drie instrumenten wordt gespeeld (accordeon, zabumba en triangel), wordt ‘Forró pé-de-serra’ genoemd.
Dankzij de grote accordeonist en zanger Luiz Gonzaga hebben de baião en de xote - de voornaamste dansen uit de Forró- vanaf 1950 de grote steden veroverd, zich daar verder ontwikkeld tot Braziliaanse popmuziek en danst nu heel Brazilië Forró!

De term ‘Forró’
Een populaire uitleg van het woord Forró is dat het een verhaspeling is van de Engelse uitdrukking ‘for all’. Begin 1900 organiseerden de werknemers van de Britse Spoorwegen die aan de Great Western Railroad werkten, regelmatig feesten in de weekenden. Deze feesten waren soms alleen voor spoorwegpersoneel, maar op andere momenten voor de algemene bevolking, ‘for all’ dus.
Een andere theorie, legt uit dat Forró afstamt van het Afrikaanse woord forrobodó, wat ‘groot feest’ of ‘commotie’ betekent.

Thema’s
De teksten van de Forró-liedjes gaan meestal over liefde, romantiek, passie, en jaloezie maar behandelen ook typische Nordeste-themas en het verlangen of de heimwee naar de ‘sertão’ die de mensen moesten verlaten op zoek naar wer omdat het leven in deze droge, onvruchtbare regio te moeilijk was. Andere teksten van Forró-liedjes zijn juist doorspekt van stoute woordspellingen.

De dans Forró
Forró is een dans voor partners, meestal man en vrouw. Als je niet van close dansen houdt, sla de Forró dan maar over, want bij deze dans is lichaamscontact onvermijdelijk. Deze dans wordt met een partner gedanst en kan zowel langzaam als snel, afhankelijk van de muziek, worden gedanst. De dansers bewegen synchroon aan elkaar. Een van de basisstappen is als volgt: de man doet rechts – links – rechts (stop), links – rechts – links (stop) en dit wordt steeds herhaalt. De vrouw doet uiteraard deze stappen precies tegenovergesteld, dus begint met links – rechts – links. Een andere basisstap is twee naar links, en twee naar rechts, waarbij voortdurend van richting wordt veranderd zodat je een cirkel maakt. Uiteraard kent de Forró ook meer complexe danspassen en vooral de vrouw wordt door haar partner regelmatig rondgedraaid.
De beste manier om Forró te leren is door goed te kijken wanneer anderen Forró dansen, en vooral door zelf lekker te oefenen natuurlijk!


New Generation Italo Disco Community: www.nextgenerationitalo.boards.net

dutchman
Articles: 0

Re: Wat is forró?

Post by dutchman » Mon Nov 28, 2011 00:32

ik danste forró maar vindt er geen bal meer aan altijd het zelfde deuntje ::roll:
geef mij maar sambaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :arrow: met ballenPost Reply