Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Cunha, Dilma

Total members 520
Our newest member Walter123

Blog

Brazilie Nieuws: De generaal en de PT

by RedactieDe commandant van het Braziliaanse leger, generaal Eduardo Villas Bôas, zei in een interview met de krant Estado, dat de aanval op presidentskandidaat Jair Bolsonaro (PSL) de vrees verhoogt dat de de regering van de volgende president hierdoor in het gedrang kan komen: “De aanslag bevestigt dat we moeilijkheden aan het opbouwen zijn, die de stabiliteit van de volgende regering in gevaar kunnen brengen, een regering waarvan zelfs de legaliteit zou kunnen betwist worden”, aldus de generaal.

Villas Bôas gaf een voorbeeld door te zeggen dat een eventuele nederlaag van Bolsonaro zou kunnen toegewezen worden aan de aanslag, waardoor hij niet meer kan deelnemen aan de campagne. Tegelijk gaf hij ook toe dat de commotie na het incident mogelijk meer steun kan opleveren voor de PSL-kandidaat.

De generaal gaf kritiek op het groeiend gebrek aan tolerantie en zei dat dit de capaciteit om politieke belangstelling, ideologisch en persoonlijk, voorop te stellen, ondermijnt: “Ik hoop dat dit overwint, dat de maatschappij opgeschrikt werd door datgene wat er gebeurde, en door wat er allemaal kan gebeuren als de verkeerde weg gekozen wordt. Ik hoop echt dat dit alles zich snel harmoniseert vanaf nu”.

Over de pogingen van de PT om Lula te registreren als presidentskandidaat, na de aanbeveling van de raad voor mensenrechten van de VN: “Dat beschouw ik als een poging tot het doorbreken van onze nationale soevereiniteit. Het is aan onze autoriteiten om te beslissen of een kandidatuur aanvaard wordt, of niet. Het is iets wat ons zorgen baart omdat het onze stabiliteit ondermijnt, de voorwaarden om te regeren en de legitimiteit van de volgende regering”.

Villas Bôas sloot wel eender welke interventie uit in het land, afhankelijk van de uitslag van de verkiezingen: “Er bestaat geen enkele mogelijkheid dat de strijdkrachten de grondwet niet zouden respecteren”.

De verklaringen van de generaal werden niet in dank afgenomen door de arbeiderspartij. De partijleiding van de PT gaf een nota uit waarin ze het interview met Villas Bôas omschrijven als “de ergste episode van insubordinatie van een commandant van het leger in verhouding met de rol die hem toebedeeld werd door het Braziliaanse volk, bij het opstellen van de democratische grondwet van 1988”. Verder: “Dit is een politieke manifestatie van iemand die de republikeinse instellingen hoort te beschermen, in dit specifiek geval de gerechtelijke instanties waar de legitieme beroepen van de voormalige president Lula nog altijd in onderzoek zijn”.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/09/09/de-generaal-en-de-pt/