Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Rodrigo Maia: Bolsonaro pleegde geen misdaad

door RedactieRodrigo Maia (DEM), voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, zei gisteren dat hij tot nog toe geen wettelijke basis kon vinden in de bijna 50 verzoeken tot een impeachment van president Bolsonaro. Hij zei dat in een interview in het programma Roda Viva van TV Cultura, en voegde eraan toe dat een impeachment procedure geen instrument kan zijn om crisissen op te lossen: “Een beslissing moet ergens op gebaseerd zijn en ik vond tot op dit moment geen enkele wettelijke basis”.

Gevraagd naar het motief waarom hij de processen nog niet “in de lade” stopte, antwoordde Maia dat dit tijd zou opslorpen in het parlement, waar de focus op dit moment ligt op de pandemie van het coronavirus: “We verkeren te midden van een pandemie en elke beslissing hieromtrent zou tot een beroep leiden waardoor de kamerleden zich zouden moeten bezighouden met een impeachment. En dat is de reden waarom ik geen beslissing nam”.

De Kamervoorzitter gaf ook kritiek op de houding van Bolsonaro tegenover de pandemie, een van de feiten waarop sommige verzoeken tot een afzetting werden gebaseerd: “De president handelde fout door de impact van de pandemie te minimaliseren, de kwestie van de vele verloren levens. Weldra loopt dat aantal op tot 100.000. Hij minimaliseerde dat, creëerde een vals conflict”.

Lava Jato

In het interview bevestigde Maia dat het Lava Jato onderzoek een “politieke operatie” is en dat procureur-generaal Augusto Aras, samen met de nationale raad van het openbaar ministerie, beslissingen nam die, volgens hem, in het verleden niet genomen werden.

“De feiten tonen aan dat er excessen waren in het verleden en het is aan de procureur-generaal, die ik verdedig, samen met de interne procureurs en de nationale raad, om een beslissingen te nemen. Het komt niet toe aan een andere macht om zich te mengen in het beleid van de procureur-generaal en het PGR (Procuradoria Geral da República). Het is hun goed recht om weloverwogen beslissingen te nemen. Volgens mij is Aras op de goede weg en organiseert hij het proces opdat dergelijke excessen niet meer herhaald worden in ons land”.

Over de quarantaine voor rechters (het idee dat ex-rechters 8 jaren moeten wachten vooraleer ze in de politiek kunnen stappen), verdedigt door Maia en door de voorzitter van het hooggerechtshof STF Dias Toffoli, zegt hij dat dit niet slaat op ex-rechter en ex-minister Sérgio Moro: “Zijn kandidatuur zou legitiem zijn, dat is zijn goed recht, zoals dat van eender welke Braziliaanse burger”.

De Kamervoorzitter ontkende dat het project tot doel heeft om eender welke kandidatuur van Moro te ondermijnen: “Uiteraard is dat niet bedoeld om Moro te treffen. Volksvertegenwoordigers, senatoren of het hooggerechtshof zouden geen thesis voorleggen voor een wetsvoorstel om iemand te verbieden om kandidaat te zijn voor de verkiezingen. Dat zou erg negatief zijn voor de Braziliaanse democratie”.

Wetsontwerp Fake News

Maia zei dat hij het wetsontwerp over fake news in stemming zal brengen tegen het einde van het jaar, en dat de goedgekeurde tekst transparantie moet garanderen: “We willen niet stemmen over een project dat de vrijheid van meningsuiting schendt, maar we kunnen wel niet blijven aanvaarden dat nieuwe technologieën instrumenten blijven in de handen van radicalen”.De Kamervoorzitter meldde dat hij aangevallen werd op de sociale media nadat hij YouTuber en digitale influencer Felipe Neto uitnodigde om deel te nemen aan een bijeenkomst om het wetsontwerp te bespreken: “Net alsof de Kamer, het huis van de bevolking, niet mag luisteren naar iemand die gevolgd wordt door bijna 40 miljoen mensen”.

Bron

Foto's: Reproductie TV Cultura / YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2020/08/04/rodrigo-maia-bolsonaro-pleegde-geen-misdaad/